Tači: Podela Kosova — van pameti i institucija

© AP Photo / Visar KryeziuPočasna garda u Prištini ispred predsednika Slovenije Boruta Pahora i Hašima Tačija.
Počasna garda u Prištini ispred predsednika Slovenije Boruta Pahora i Hašima Tačija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači ogradio se danas od ideje o podeli teritorije Kosova, rekavši da je to van njegove pameti i kosovskih institucija.

Tači je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon susreta sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, rekao da „takve ideje ne doprinose miru ni stabilnosti kosovskih institucija“.

Kosovo - ilustarcija - Sputnik Srbija
Šta kuvaju Albanci: Podela kao mamac za Srbiju ili pretnja Tačiju

On je potvrdio da ideja o podeli teritorije Kosova postoji i da to nije ništa novo, ali je ona, kazao je, destabilišuća i štetna za Prištinu.

„Ta ideja je mrtva. Bilo je ideja o podeli i ranije, ali sam bio jasan, poštovanje teritorijalnog integriteta je veoma važno“, rekao je Tači, prenela je „Gazeta ekspres“.

Tači je rekao i da su „inicijatori te ideje nedavno opet pretili da će u potpunosti izolovati zemlje“.

„Ustav i Deklaracija o nezavisnosti Kosova su Biblija i Kuran“, naveo je Tači.

Govoreći o umešanosti Albanije i premijera Edija Rame u ideju o podeli Kosova, odnosno razmeni teritorije, Tači je rekao da je to pogrešno.

„Kosovo je suverena zemlja i odlučuje samostalno. Ko misli da razgovaramo o Kosovu preko Albanije — pogrešio je“, rekao je Tači.

Inače, direktor ovog prištinskog portala Berat Buzala je juče na svojoj stranici na Fejsbuku, između ostalog napisao, da su „Hašim Tači, Edi Rama i Ali Ahmeti (lider najveće albanske stranke u Makedoniji) u Tirani razgovarali o podeli Kosova“.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala