Štrahe: Imam razumevanja za Srbe; Dačić: Svaka ti čast!

© MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA - OGNJEN STEVANOVIC/Hajnc Kristijan Štrahe i Ivica Dačić na konferenciji sa novinare
Hajnc Kristijan Štrahe i Ivica Dačić na konferenciji sa novinare - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas da problem Kosova nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

Štrahe je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kazao da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu.

„To je realnost za Srbiju, stoga ovaj problem nije dugoročno rešen. Potrebno je da obe strane izađu jedna drugoj u susret i da se nađe kompromis“, rekao je Štrahe, koji je podsetio da je od 193 zemlje Ujedinjenih nacija, njih 105 priznalo nezavisnost Kosova.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Austrijski vicekancelar: Srbija je ključna, s Rusijom kasnije u zonu slobodne trgovine

Kako je rekao, on se kao vicekancelar ne meša u to pitanje, ali je naveo da ima razumevanja za srpsku stranu i srpsko viđenje problema i da dugoročno rešenje ne može biti jednostrano.

„Nadam se da će se pronaći održivo rešenje“, rekao je on novinarima.

Štrahe je podsetio da je ranije, dok nije bio u vladi, kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova, a ministar Dačić je izrazio zahvalnost što od takvih stavova Štrahe nije odstupio.

„Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je deo rešenja“, rekao je Štrahe.

„Zahvalan sam što je ostao pri tom stavu“, rekao je Dačić, navodeći da je Štrahe mogao da kaže da je sada deo vlade i da ne sme to više da govori, te da ne treba da tražimo da „Štrahe bude veći Srbin od nas“.

„Svaka ti čast, Štrahe. Srpski narod ti mnogo duguje, i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo — onog ko voli nas“, rekao je Dačić.

Podrška Austrije nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa vicekancelarom Republike Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom da Srbija izuzetno ceni podršku Austrije u procesu pristupanja EU i više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u EU jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Štrahe: Priznanje Kosova jedino je stvar Srbije

Sagovornici su se složili da je usvajanje Strategije proširenja Evropske komisije ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene građane, i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

Vicekancelar Štrahe preneo je podršku Austrije kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Izrazio je očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma.

Sagovornici su ocenili kao veoma pozitivnu inicijativu za uspostavljanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije, koja uskoro počinje sa radom, i Austrijske federalne akademije za javnu upravu, radi razmene iskustava u oblasti stručnog usavršavanja.

Govoreći o srpskoj dijaspori u Austriji, Štrahe je naveo da je srpska zajednica značajan i važan deo austrijskog društva, koji je uspeo da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom i da se uspešno integriše.

On je zaključio da dijaspora predstavlja značajan potencijal za dalje unapređivanje bilateralnih odnosa dve države.

Štrahe se ranije danas sastao i sa srpskim predsednikom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima Srbije i Austrije i o ekonomskoj saradnji.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o evropskim integracijama Srbije i podršci Austrije na evropskom putu, konkretnim mogućnostima za jačanje privredne saradnje i regionalnoj bezbednosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala