Prvi put jedan zvaničnik iz Srpske uporedio Srebrenicu sa Holokaustom

© Foto : pixabayKoncentracioni logor Aušvic.
Koncentracioni logor Aušvic. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Navikli smo da nas za sva zla ovog sveta optužuju naši susedi Hrvati ili Bošnjaci, ali kada optužbe za genocid dolaze iz srpskog etničkog korpusa, to se onda može smatrati presedanom, posebno kada je reč o Bosni.

Srpski ministar u Bosni i Hercegovini iz redova SDS Dragan Mektić uporedio je događaj u Srebrenici sa Holokaustom i napomenuo da se nemačka vlada i dan-danas izvinjava zbog onoga što se desilo!

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić - Sputnik Srbija
Mektić: Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici

Mektić je izjavu dao bosanskom izdanju „Večernjeg lista“, a u njoj je doslovce, na pitanje novinara da li smatra da je u Srebrenici izvršen genocid, rekao sledeće:

„Postoje relevantni dokumenti… Mi moramo priznati to što se dogodilo… Ne možemo mi… Evo, ja gledam, pre neki dan u Nemačkoj, povodom dana Holokausta, ponovo se nemački parlament još jednom izvinio… I mi moramo proći kroz tu katarzu. To niko nije uradio u ime srpskog naroda… To niko ne može da radi u moje ime. To su bolesni umovi negde zamislili, otuđeni od naroda, željni ovakve politike i ovakve vlasti, počinili. I želim da tu anatemu skinemo sa srpskog naroda. To nije uradio srpski narod, i zato sam apsolutno da se procesiraju svi koji su počinili to što su počinili“.

Izjavu koju je dao Mektić je kasnije demantovao, ali postoji audio-snimak koji je javno objavljen i koji njegov demanti —demantuje.

Profesor doktor Stevica Deđanski kaže da ovo izgleda kao da je mišljenje da je „srpski narod genocidan“, koje već dugo pojedinci u Srbiji zastupaju — „preplivalo“ Drinu.

„Vrlo je sramotno porediti bilo kakav zločin sa Holokaustom, a pogotovo sa nesumnjivim zločinom u Srebrenici, posebno jer je dosad više puta opovrgnuto da je tamo izvršen genocid. Svaki je zločin strašan, naravno, i svaki zločin treba osuditi, ali za to treba pojedinci da snose odgovornost, ako je postojao, a ne da se optužuje jedan ceo narod“, kaže naš sagovornik.

Srebrenica, žrtve - Sputnik Srbija
Mektić demantuje navode „Večernjeg lista“: Apsolutno nisam tako rekao

Deđanski ističe da smo navikli da nas za ovako nešto optužuju naši susedi Hrvati ili Bošnjaci, ali kada ovakve optužbe dolaze iz srpskog etničkog korpusa, to se onda može smatrati presedanom.

„To što je Mektić rekao, pa posle povukao, verovatno će biti da je shvatio težinu svojih reči, ali to ne znači da on tako i ne misli. Samo je shvatio da će imati odijum u javnosti koji će ga osuditi u ovom pitanju. Ne može biti opravdanje da mu je ’jezik brži od pameti‘, pogotovu što u ovom slučaju pameti uopšte i nema. Ovo je velika sramota za ceo naš narod“, smatra dr Deđanski.

Na pitanje da li i koliko ovakva izjava može da nanese štete Srbima i u Bosni ali i u međunarodnoj javnosti, jer Mektić je ovu izjavu dao i kao Srbin i kao član srpske stranke u BiH, ali i kao neko ko zauzima značajnu funkciju, Deđanski kaže sledeće:

„Njegova težina i legitimitet nisu toliko veliki da bi mogao da nanese značajnu štetu, ali svaka izjava sa srpske strane nanosi neku vrstu štete. Da bi se ona umanjila, očekujem da svi relevantni politički činioci Srba osude tu izjavu, a Zapad može da ga uzme, pa da i njega kandiduje za Nobelovu nagradu“.

Audio-zapis Mektićevog odgovora:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala