Mektić demantuje navode „Večernjeg lista“: Apsolutno nisam tako rekao

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Srebrenica, žrtve
Srebrenica, žrtve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić demantovao je pisanje hrvatskog „Večernjeg lista“ u izdanju za BiH da je rekao, kako je naveo „Večernji“, da „Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici“.
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić - Sputnik Srbija
Mektić: Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici

„Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje u vezi sa Srebrenicom i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je delimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dve hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopštio da mu je ’potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid‘“, izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu, prenose banjalučki mediji.

Prema Mektićevim rečima, „ako je to tako kao što Dodik kaže, moramo li mi prolaziti kroz neku našu katarzu“, prenose „Nezavisne novine“.

Mektić je takođe precizirao da je u intervjuu „Večernjem listu“ rekao da je zločina bilo na obe strane, te da je, pozivajući se na neke izjave visokih srpskih autoriteta, u Srebrenici počinjen stravičan zločin.

„Jedino suočavanje sa tim zločinom i njihovo priznavanje međusobno put je ka našem pomirenju“, istakao je Mektić.

On je dodao da se srpski narod ne može okriviti za te zločine, već pojedinci koji su, u smislu individualne odgovornosti, odgovorni za takvu vrstu zločina.

Mektić je ponovio da je u Srebrenici počinjen stravičan zločin, te da je bolje da se „nosioci tog vremena suočavaju sa zločinom, nego da se to pripisuje srpskoj deci za 20 do 30 godina, koja se sada rađaju i rastu“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala