Pentagon: Izrael ima pravo da se brani u Siriji

© AP Photo / Ariel SchalitIzraelski vojni avioni F-15
Izraelski vojni avioni F-15 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od pretnji, izjavio je portparol Pentagona, nakon što je Izrael saopštio da je pogodio 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, uključujući sirijske sisteme vazdušne odbrane.

„Američki Stejt department nije učestvovao u toj vojnoj operaciji. Izrael je naš najbliži bezbednosni partner u regionu, i u potpunosti podržavamo prirodno pravo Izraela da se brani od pretnji po svoju teritoriju i svoj narod“, istakao je portparol Pentagona Adrijan Rankajn Galovej, prenosi Rojters.

Benjamin Netanijahu i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin Netanijahuu: Ne stvarajte nove opasne spirale sukoba

Izrael je vazdušne udare izveo nakon što je protivavionskom vatrom danas oboren izraelski vojni avion F-16 pri povratku iz bombaškog napada na iranske položaje u Siriji.

„Delimo zabrinutost mnogih u regionu zbog destabilizujućih aktivnosti Irana koje ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost, i tražimo veću međunarodnu rešenost u suprotstavljanju štetnim aktivnostima Irana“, rekao je portparol Pentagona.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je oborila iranski dron nakon što je ta bespilotna letelica ušla u izraelski vazdušni prostor, i uništila iranski objekat u Siriji sa kog je dron lansiran.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno i da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazudušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo „teško kršenje izraelskog suvereniteta“, a vojska je saopštila da „prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije“.

Izraelski F-16 koji je oborila sirijska armija - Sputnik Srbija
Izrael: Avion pogodila sirijska raketa

Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na severu Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

U međuvremenu, Izrael je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da osudi Iran zbog slanja drona na izraelsku teritoriju.

„Sva naša upozorenja u vezi sa Iranom pokazala su se kao ispravna. Nećemo tolerisati nikakvo kršenje našeg suvereniteta“, izjavio je ambasador Izraela u UN Deni Danon, prenosi AP.

Danon je pozvao Savet bezbednosti da osudi postupak Irana i „odmah okonča iranske provokacije“.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala