Izrael: Avion pogodila sirijska raketa

© REUTERS / Herzie Shapira IIzraelski F-16 koji je oborila sirijska armija
Izraelski F-16 koji je oborila sirijska armija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izraelski avion F-16, koji se danas srušio na severu Izraela, pogodila je sirijska protivavionska raketa, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je oborila iranski dron koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji koje su ga lansirale.

Traktor vuče ostatke rakete u Siriji - Sputnik Srbija
Izrael se obratio za pomoć Rusiji

U saopštenju izraelske vojske se navodi da su se izraelski avioni suočili s jakom protivvazdušnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na severu Izraela.

Portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus rekao je da je Iran odgovoran za ovo „teško kršenje izraelskog suvereniteta“, a vojska je saopštila da „prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije“.

Posle navoda o izraelskim vazdušnim napadima na ciljeve u Siriji, rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve umešane strane da pokažu uzdržanost i da ne dozvole eskalaciju tenzija u regionu.

Rusko ministarstvo ističe da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nedavnog razvoja događaja i napada na Siriju, „a naročito zbog opasne eskalacije unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, koje su važan faktor za smanjenje nasilja u toj zemlji“.

Libanski šiitski pokret Hezbolah saopštio je da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo „početak nove strateške faze“ koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorišćavanje sirijskog vazdušnog prostora.

„Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo“, zaključuje se u saopštenju Hezbolaha, preneo je Rojters.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala