„Sveže sećanje na Jugoslaviju, Grčka sledeća žrtva“

© AFP 2023 / ARIS MESSINIS Mikis Teodorakis
Mikis Teodorakis - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Atini su za sutra planirane demonstracije protiv kompromisa u vezi sa imenom Makedonije, a „Dojče vele“ prenosi da je jedan od najavljenih govornika na protestu kompozitor Mikis Teodorakis (92), kog naziva ikonom grčke levice, poručio da je „sveže sećanje na Jugoslaviju“, a da će Grčka biti „sledeća žrtva“.

„Dojče vele“ navodi da je Teodorakis u poslednje vreme na meti kritika zbog izjava koje su ocenjene kao antisemitske, a komentatori u Grčkoj se čude i njegovom učešću na „patriotskom“ skupu.

„Sveže je sećanje na Jugoslaviju, naša zemlja će biti sledeća žrtva“, rekao je Teodorakis o pitanju Makedonije.

„Dojče vele“ navodi se da su ove demonstracije protiv kompromisa u vezi sa imenom Makedonije, nastavak protesta na tu temu, kao i da su zbog imena severnog suseda već padale vlade, a i sada je protest ventil za nagomilano nezadovoljstvo.

Protest pokreta Za zajedničku Makedoniju - Sputnik Srbija
Predlog UN za kompromisno ime: „Republika Gornja Makedonija“

Podseća se da je na najvećim demonstracijama u posleratnoj istoriji Grčke više od milion ljudi u februaru 1992. izašlo na ulice Soluna da protestuje protiv kompromisa u sporu u vezi sa imenom sa tada mladom samostalnom Makedonijom. To je izazvalo krizu Vlade u Atini i konzervativni premijer Konstantin Micotakis otpustio je tvrdolinijaša Antonisa Samarasa sa mesta šefa diplomatije, ali je i sam morao da podnese ostavku.

Navodi se da je sledeći premijer Andreas Papandreu bio još tvrđi i čak je Makedoniji uveo trgovinski embargo. Decenijama je kao zvanična politika ostajao zahtev Grčke da „Republika Makedonija“ ne može da se zove tako jer naziv tobože signalizira pretenziju na grčku geografsku oblast.

DV navodi da danas, u vreme Vlade Aleksisa Ciprasa, kao da je prihvaćeno da Makedonija ima pravo na naziv u kojem se ta reč pominje. Nakon iscrpnih pregovora pod pokroviteljstvom UN saznalo se da Vlada u Atini prihvata moguće kompromisno ime „Gornja Makedonija“.

Navodi se da mogućnost kompromisa ponovo izvodi nezadovoljne Grke na ulice i da sutrašnje demonstracije dolaze nakon masovnog protesta u Solunu krajem januara. Organizator je Inicijativa „Makedonskih udruženja“, koja baštine tradiciju grčke Makedonije.

„To je patriotsko okupljanje. Ime Makedonija ne dolazi u obzir“, rekla je predstavnica udruženja Georgija Bitaku.

Politikolog Levteris Kusulis kaže za „Dojče vele“ da se „neki u ovoj zemlji (Grčkoj) osećaju povezani sa istorijom na čudnovato zaostao način“.

„Ostaju zarobljeni u prošlosti i ne razumeju da se svet dalje razvija“, ocenjuje Kusulis.

„Dojče vele“ navodi da su se na rubu demonstracija u januaru pojavili i predstavnici nacističke partije „Zlatne zore“, kao i da je na pitanje reportera organizatorka Bitaku rekla da su na demonstracijama dobrodošli svi koji žele da „brane“ svoju domovinu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala