Predlog UN za kompromisno ime: „Republika Gornja Makedonija“

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIProtest pokreta "Za zajedničku Makedoniju"
Protest pokreta Za zajedničku Makedoniju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonsko-grčki spor o imenu podignut je na premijerski nivo nakon susreta Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, predsednika izvršne vlasti Grčke i Makedonije u Davosu.
Protest u Skoplju - Sputnik Srbija
Grčka: Može Makedonija, ali ne Macedonia

Premijeri su se dogovorili da se pod njihovim pokroviteljstvom, a posredstvom ministara inostranih poslova njixovih zemalja, nastave razgovori sa izaslanikom UN Metjuom Nimicom.

Metju Nimic je u Njujorku 18. januara predao predlog za rešenje makedonsko-grčkog spora opunomoćenim ambasadorima ove dve zemlje. Iz Nimicovog paketa najizvesnije je da će u nazivu Republike Makedonije ostati reč „Makedonija“, što je Nimic javno obrazložio rekavši da je više od sto država ovu zemlju priznalo kao Makedoniju.

Među njima su velike sile: SAD, Kina i Rusija, ali i Srbija i Bugarska koje su je priznale pod ustavnim imenom „Republika Makedonija“.

Prema izveštavanju makedonskih medija, grčka štampa je objavila da Nimic u svojoj tašni nosi ime za Makedoniju, koje glasi: Republika Gornja Makedonija. Reč GornjaMakedonija se zajedno piše i bez prevoda je, izveštavaju makedonski mediji.

 

Izvor: Politika

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala