Vučić: Austrija da podrži svaki dogovor Srba i Albanaca

© AP Photo / Ronald ZakAleksandar Vučić u poseti Beču, sa kolegom Aleksanderom van der Belenom
Aleksandar Vučić u poseti Beču, sa kolegom Aleksanderom van der Belenom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva „propisana“ rešenja.

On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih sto godina.

Hajnc-Kristijan Štrahe - Sputnik Srbija
Austrijski vicekancelar: Srbija je ključna, s Rusijom kasnije u zonu slobodne trgovine

Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane.

On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo u vezi sa problemom Slovenije i Hrvatske, kao i u vezi sa drugim otvorenim pitanjima, koja je „uvezla“ prijemom novih članica.

„Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima“, poručio je on.

Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.

Srbija očekuje dalju podršku Austrije na putu ka EU

Vučić je zahvalio kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu na podršci koju je davao Srbiji i dodao je da očekuje da će ta podrška sada kada je Kurc na čelu Vlade Austrije biti još i veća, naročito u pogledu evropskih integracija.

Vučić je poručio i da će Austrija u Srbiji, kao i do sada, imati prijatelja i moći da računa na njenu podršku i ubuduće.

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICAleksandar Vučić i Sebastijan Kurc
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić i Sebastijan Kurc

Predsednik Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom posebno istakao ulogu Sebastijana Kurca prilikom rešavanja problema izazvanih migrantskom krizom, rekavši da je Kurc pri tome uvek vodio računa i o interesu Evrope, ali i nacionalnim interesima svoje zemlje, i zahvalio je na pomoći koju je Srbija u tom pogledu dobila od Austrije.

Vučić se osvrnuo na reči austrijskog kancelara da 450 kompanija iz te zemlje radi u Srbiji gde zapošljavaju oko 13.000 radnika i ukazao je na ocenu investitora da je 2017. bila najbolja za poslovanje, a da očekuju da će 2018. godina biti i još bolja. Srpski predsednik je poručio da će Srbija nastaviti da radi na stvaranju još boljeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti dolazak još više stranih investitora.

On je još jednom pozvao investitore iz te zemlje da ulažu u Srbiju i da vide da je Srbija zemlja koja se nalazi na putu ka EU, koja se menja i popravlja poslovni i svaki drugi ambijent.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala