Skot o Ruskom centru: Šta će vatrogascima diplomatski status

© Tanjug / Dragan KujundžićKajl Skot
Kajl Skot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ambasador SAD Kajl Skot izjavio je u Nišu da u Srbiji ima više mitova o SAD koje plasiraju tabloidi, a koji nisu istiniti, ali su toliko brojni da su Srbi počeli da veruju u njih, prenose tamošnji mediji.

„Ukoliko bi gledali tabloide svaki dan vi biste mislili da Amerika hoće samo zlo Srbiji, da je Amerika neprijatelj Srbiji, da hoće haos u Srbiji i rat na Balkanu. Sve su to samo gluposti“, izjavio je Skot nakon obilaska Elektronskog fakulteta u Nišu.

Skot je na skupu o „nerazumevanju američke politike u Srbiji“ rekao da žali za svim nevinim žrtvama bombardovanja Srbije, ali i svih ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, a podsetio je i da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg već „izrazio žaljenje“.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot - Sputnik Srbija
Incident tokom izlaganja ambasadora SAD u Nišu: „Ubice!“, „Kosovo je Srbija!“

Napomenuo je da je „vreme prošlo i da treba da nastavimo dalje i gradimo budućnost“.

„Amerika pruža ruku Srbiji, spremni smo da krenemo dalje, a pravo pitanje je da li je i Srbija spremna“, zapitao je Skot.

Kada je reč o Rusko-srpskom humanitarnom centru, Skot kaže da je „teško objasniti šta će vatrogascima diplomatski status i da su oni tu da bi gasili požar i da bi se bavili humanitarnim radom“.

Skot smatra da bi sa diplomatskim statusom zaposleni u Rusko-srpskom humanitarnom centru dobili imunitet, a oprema koju dobijaju ne bi bila kontrolisana.

Skot je, prenosi „Jugmedia“, rekao da on neće posetiti taj centar, ali da će to uraditi „jedan čovek“ iz njegove Ambasade.

„On će mi preneti šta je tamo video. Kada bih ja posetio taj centar neki ljudi bi to iskoristili za neke svrhe“, rekao je Skot.

Skot je, inače, na Univerzitetu u Nišu održao predavanje o odnosima SAD i Srbije na kojem je došlo do incidenta kada je predsednik jedne nevladine organizacije sa balkona bacao letke i uzvikivao: „Ne u NATO“, „Ne treba nam američka demokratija“, „Gađali ste nas bombama“, „Ubice“, „Kosovo je Srbija, Krim je Rusija“…

Osoba koja je izazvala incident uz pratnju policije je ubrzo napustila salu.

Mediji prenose da je reč o predsedniku Centra za ljudska prava „Clamp“ Draganu Krstiću, koji je na kratko prekinuo i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom otvaranja novog Kliničkog centra u Nišu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala