U Albaniji počela obnova pravoslavnih crkava

© AP Photo / Hektor PustinaPopovi u Albanskoj pravoslavnoj crkvi
Popovi u Albanskoj pravoslavnoj crkvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Albanije i Albanska pravoslavna crkva počele su da obnavljaju pojedine objekte iz vizantijskog perioda na jugu zemlje, preneo je Rojters.

Istovremeno, eksperti pominju da je veliki broj starijih albanskih pravoslavnih crkava i umetnička dela u njima ruiniran, jer su ti objekti decenijama zapušteni.

Nemanjići u senci Kosovskog mita

Veliki broj crkava se nalazi na živopisnim lokacijama, a stanje u kojima se nalaze odslikava političku situaciju u Albaniji tokom prethodnog veka, navodi britanska novinska agencija.

Crkva Svetog Anastasija iz postvizantijskog perioda u Lešnicama je primer jedne takve crkve u kojoj su započeti radovi na obnovi fresaka i krova, dok je južni deo crkve pao.

Crkva ima plastične ploče iznad zidova radi zaštite, dok su ostaci sa delovima fresaka nagnuti na jednu stranu.

Crkva u Lešnicama je ukrašena figurama svetaca sa zlatnim oreolima i biblijskim scenama u tamno plavoj i crvenoj boji. Veruje se da je crkva izgrađena 1797. godine, ali na osnovu fresaka se pretpostavlja da je i starija.

Jorgo Šeka je izjavio za Rojters da se brinuo o Crkvi u periodu kada je Albanijom rukovodio, kako navodi britanska novinska agencija, tvrdokorni staljinista Enver Hodža, ali je od tada zanemarena.

Više od 60 odsto Albanaca je muslimanske veroispovesti, ostali su uglavnom hrišćani.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala