Ključna nedelja za Makedoniju, a Grci su „iskreni i aktivni“

© REUTERS / Costas BaltasDiplomata Metju Nimec
Diplomata Metju Nimec - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sada je vreme za odluke kako bi se rešio 25-godišnji spor zbog imena između Grčke i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, izjavio je danas u Atini specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Metju Nimec, posle sastanka sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom.

U izjavi medijima posle sastanka, koji je ocenio kao konstruktivan, Nimec je naveo da je tom prilikom u potpunosti obavešten o stavu Grčke u pogledu tekućih pregovora o imenu, dodavši da je grčka vlada „iskrena i aktivna“ u svojim naporima ka iznalaženju rešenja, prenosi grčki list „Katimerini“.

NATO - Sputnik Srbija
Plan B: NATO ima način da uđe u Makedoniju i bez dogovora Skoplja i Atine

Izaslanik UN izrazio je pozitivno mišljenje o stavovima Grčke, navodi agencija ANA-MPA, dodavši da je on već obema stranama izneo određene ideje, ali da ih neće iznositi u javnosti. Inače, Nimec sutra putuje u Skoplje gde će se narednog dana sastati s političkim rukovodstvom Makedonije.

Grčka opoziciona partija Nova demokratija (ND) saopštila je danas da sastanak sa Nimecom „nažalost nije ublažio njihovu zabrinutost“, istakavši da mora da se pronađe rešenje koje je „obuhvatno i nepovredivo“.

„Takvo rešenje trebalo bi da najpre obuhvati ukidanje svih oblika iredentizma od strane susedne zemlje, zatim ime koje je prihvatljivo za grčki narod i, kao treće, usvajanje imena u generalne svrhe“, navodi se u saopštenju ND, u kojem se ponavlja stav te stranke o pregovorima, koji se zasniva na ustavnim promenama Makedonije, navodi grčki list.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je sada pravo vreme za rešavanje pitanja imena države i ponovio da veruje da je nacionalni konsenzus o tom pitanju moguć.

Dolaskom Nimeca u Atinu i Skoplje praktično započinje ključna nedelja za eventualno pronalaženje rešenja za novo ime Makedonije nakon što su u subotu održani sastanci državnih i političih rukovodstava u prestonicama Grčke i Makedonije.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala