Vučić o Kosovu: Možemo da izgubimo samo...

© AP Photo / Bojan SlavkovicAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nezaobilazna tema u Davosu bila Kosovo i Metohija, poručio da je naše da probamo da razgovaramo i postignemo kompromis, te da izgubimo samo ono što moramo.

„To znači da ne izgubimo ono što ne smemo da izgubimo, a, da to definišem na taj način, izgubimo samo ono što moramo. Ja mislim da je to nešto što je normalno, racionalno“, rekao je Vučić u Davosu za RTS.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Davosu - Sputnik Srbija
Vučić: Ako Srbija mora da prizna Kosovo, onda — hvala, doviđenja

„Naše je da probamo da razgovaramo i da postignemo kompromis. Zato sam rekao Albancima — ako vi govorite svaki dan i ako neki drugi u svetu očekuju da ćemo mi da damo sve, a da zauzvrat ne dobijemo ništa, a da vi dobijete sve, a zauzvrat ne pružite ništa — hvala i doviđenja“, istako je Vučić.

„Neki od njihovih funkcionera su mi već odgovorili i rekli: ’U redu je doviđenja‘“, naveo je Vučić i dodao:

„Samo vas molim da mi to kažete javno i da to kažu oni koji donose odluke a ne njihovi fićfirići — ti kada donesu odluku onda ćemo da kažemo hvala i doviđenja.“

Na pitanje da li je o tome razgovarao sa Johanesom Hanom i šta je on rekao, predsednik Srbije je naveo da je evropski komesar rekao da razume poziciju Srbije i da zna koliko nam je teško da trpimo svakodnevna poniženja na različite načine, ali je zatražio od nas odgovornost.

On je naveo da očekuje nastavak dijaloga, da su i današnji razgovori neka forma dijaloga, ali je problem da mi tražimo rešenje o istrazi ubistva Olivera Ivanovića i tražimo rezultate.

Albanski vojnik - Sputnik Srbija
Tri poruke koje otkrivaju namere Zapada i Albanaca — posle ubistva Ivanovića

Vučić je podsetio da je američki ambasador poručio Prištini da je ovo izvanredna prilika da pokažu rezultate.

„Ako ih ne bude bilo, posumnjaćemo da neko od početka nije ni želeo da se do rezultata dođe“, rekao Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da bi, ukoliko se ne postigne rešenje za KiM, to smatrao nekom vrstom političkog poraza, uz opasku da će kad-tad to morati da se reši, a da bi sve bilo gubljenje vremena sledećih 10-15 godina.

„Znam da su se u Srbiji spremili, zašiljili olovku, neki da opsuju, neki da mi skinu glavu — nije to problem. Samo vi svoj posao zajedno radite jer šta god uradim i kako god, oni će da kritikuju. Ali je važno kako će se to meriti u budućnosti i šta će tome da govore naša deca“, rekao je Vučić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala