Novo otkriće: Na Mesecu pronađena mreža tajanstvenih tunela

© Sputnik / Said Carnaev / Uđi u bazu fotografijaPomračenje Meseca
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka svemirska agencija (NASA) otkrila je tunele koji vode duboko ispod površine Meseca, za koje je procenjeno da bi mogli da budu idealni za novu lunarnu bazu.

Reč je o tunelima koji su nekada davno nastali delovanjem lave, prenosi „Ekspres“.

Eksperiment za kopneno modeliranje leta na mesec  SIRIUS-17 - Sputnik Srbija
NASA, Rusija i Nemačka se spremaju na Mesec

„S obzirom na njihovu veličinu, oblik, osvetljenje i geološko okruženje, reč je o dobrim kandidatima za lunarnu bazu“, rekao je vođa istraživanja doktor Pakal Li.

Do otkrića tunela naučnici su došli proučavajući snimke površine, na kojoj su se mestimično videle rupe. Pokazalo se da su rupe zapravo otvori tunela, koji su nastali, najverovatnije, u vreme dok je na Mesecu još bilo vulkanske aktivnosti.

Oko Mesečevog ekvatora otkriveno je oko 200 sličnih otvora, a novi su uočeni na Severnom polu. U NASA smatraju da bi neki tuneli mogli da kriju i smrznutu vodu, što bi u tom slučaju bilo veliko olakšanje za buduće misije na Mesecu, jer bi za putovanja mogle da raspolažu dodatnim prostorom i težinom.

Predsednik SAD Donald Tramp naredio je NASA da pošalje tim astronauta na površinu Meseca.

„Naš sledeći korak trebalo bi da budu dalja istraživanja, da potvrdimo da su ove rupe zaista ulazi u tunele i, ako jesu, da li sadrže led“, zaključio je doktor Li.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala