Unuk bake iz Temerina: Mali Kurc je voleo specijalitete Dunavskih Švaba

© AP Photo / Steffi LoosSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc s majčine strane je poreklom iz Temerina, to jest njegova baba Magdalena Miler bila je pripadnica manjine Dunavske Švabe i rođena je u tom mestu u južnoj Bačkoj, tvrdi „Zontagsblat“, magazin nemačke govorne manjine u Mađarskoj.

Prema pisanju tog lista, naime, baba Sebastijana Kurca, koja je u Temerinu rođena 1928, morala je početkom oktobra 1944. da napusti svoju domovinu sa roditeljima Mihaelom i Katarinom Miler.

Autrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand uoči atentata u sarajevu 28. juna 1914. - Sputnik Srbija
Da li se Austrougarska imperija vraća na mapu Evrope?

Porodica se iz Temerina naselila u austrijsko mesto Zogelsdorf u Donjoj Austriji, gde se Magdalena udala za poljoprivrednika Alojza Delera. Iz tog braka rođena je Elizabet, majka najmlađeg šefa vlade u svetu.

Tereza se, kako kazuje list, udala za inženjera Jozefa Kurca, oca kancelara Kurca.

Sebastijan Kurc je rođen u Beču, ali je često provodio vreme kod babe Magdalene, koja mu je, kako navodi ovaj list, pripremala kulinarske specijalitete Dunavskih Švaba.

Inače, tokom nedavne predizborne kampanje Kurc je često govorio o svom detinjstvu na selu u Zogelsdorfu, čiji stanovnici se često prisećaju mladog političara iz dečačkih dana.

 

Tanjug     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala