Princ, lepa glumica i brutalno ubistvo: CIA otkrila detalje dosad nepoznatog skandala

© Associated PressJordanski kralj Husein sedi u novom "mercedesu" u kraljevskoj palati u Amanu 30. oktobra 1957.
Jordanski kralj Husein sedi u novom mercedesu u kraljevskoj palati u Amanu 30. oktobra 1957. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U priču o zabranjenoj ljubavi jednog princa, ludilu i ubistvu teško bismo poverovali da nije deklasifikovanih dokumenata CIA koji pokazuju da je jordanski kralj Husein imao dete iz tajne veze sa američkom glumicom jevrejskog porekla, koju je kasnije ubilo njihovo dete.

Memorandum od tri stranice pokazuje da se poseta tada 24-godišnjeg kralja Huseina 1959. godine sa ciljem da učvrsti veze sa Vašingtonom završila pohotnom avanturom. Husein je „posebno željan ženskog društva tokom posete Los Anđelesu i zatraženo je da agencija napravi kontrolisani aranžman kako bi osigurala zadovoljstvo zvaničnika“, navodi se u izveštaju.

Muškarac i žena ljube se dok kiša pada na prozor - Sputnik Srbija
Seks i špijunaža: Ovo su prave Mate Hari

CIA je želela da zadovolji monarha i zato je organizovala sastanak Huseina i holivudske zvezde u usponu, 32-godišnje glumice Suzan Kabot. CIA je potvrdila da je zahtevala od Kabotove da spava sa mladim kraljem, pošto je organizovala susret sa njim na zabavi milijardera Edvina Pauela.

Kabotova je ispočetka oklevala, navodi se u memorandumu. „Glumica je odbila (nepristojnu) ponudu, ali je na kraju otišla na žurku“ gde je upoznala stranog zvaničnika i „zaključila da je izuzetno šarmantan“.

Nekoliko dana kasnije, Husein je tražio od CIA da organizuje drugi sastanak sa glumicom. Husein je očajnički želeo da sakrije svoju vezu sa glumicom jevrejskog porekla, pošto još uvek nije bio konsolidovao vlast u zemlji i brinuo je kako bi aferu mogli da zloupotrebe politički protivnici.

Kad su američki tabloidi „provalili“ priču, CIA ih je pritisla da je ne objavljuju. Godine 1961. Kabotova je rodila sina Timotija, za koga su dugo kružile glasine da je on Huseinov vanbračni sin, nelegitimni princ Jordana.

„Los Anđeles tajms“ navodi da je Timoti bio rođen sa deficitom hipofize, što je značilo da će ostati nizak. Porastao je do 162 centimetra nakon trostruke sedmodnevne hormonske terapije tokom puberteta. Kabotova se udala za svog drugog muža Majkla Romana 1968. a Timoti je uzeo očuhovo prezime. Par se razveo 1983. godine.

© AP PhotoHolivudska glumica Suzan Kabot na njujorškom aerodromu 13. aprila 1959.
Holivudska glumica Suzan Kabot na njujorškom aerodromu 13. aprila 1959. - Sputnik Srbija
Holivudska glumica Suzan Kabot na njujorškom aerodromu 13. aprila 1959.

Kabotova je patila od depresije i samoubilačkih misli poslednjih godina života. Desetog decembra 1986. Timoti je uhapšen i optužen za drugostepeno ubistvo svoje majke. Ispočetka je tvrdio da je jedan čovek provalio u stan i pretukao Kabotovu do smrti.

Američki muzičar Mobi - Sputnik Srbija
Po nalogu CIA: Popularni muzičar širi informacije o „ruskoj zaveri“

Na suđenju je revidirao priču i tvrdio je da ga je napala Suzan, koja ga nije prepoznala, i da ju je ubio u samoodbrani. Tvrdio je i da su ga lekovi koje je uzimao zbog nedostatka hipofize učinili agresivnim.

Sud je optužio Timotija za ubistvo iz nehata i osudio ga na tri godine uslovno. Umro je od srčanog udara 2003.

Na suđenju je utvrđeno da je poslednjih 25 godina Kabotova primala 1.500 dolara mesečno od jordanske vlade. „To je izgledalo kao plaćanje alimentacije“, tvrdio je jedan od advokata tokom suđenja.

Husein koji je preuzeo presto kao tinejdžer 1952. već je bio oženjen i razveden kad je upoznao Kabotovu. Godine 1961. oženio se Engleskinjom Antoanet Gardner. Kralj se ženio četiri puta i imao je dvanaestoro dece. Preminuo je 1999. od limfnog raka. Njegov prvi sin iz braka sa Gardnerovom, Abdulah Drugi, rođen 1962. godine, sadašnji je kralj Jordana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala