Priznanje: Ovo je prvi dokaz da je upravo u toku genocid

© REUTERS / Cathal McNaughtonŽena iz naroda Rohindža u izbegličkom kampu u Nju Delhiju
Žena iz naroda Rohindža u izbegličkom kampu u Nju Delhiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bezbednosne snage Mjanmara i meštani jednog sela, koji su budističke veroispovesti, ubili su 10 Rohinđa muslimana čija su tela otkrivena u masovnoj grobnici u državi Rakajnu, saopštila je vojska Mjanmara.

Saopštenje je objavljeno na stranici vrhovne komande Fejsbuku i u njemu se navodi da su tela otkrivena u grobnici pripadala Rohinđama, koji su pretili budističkim selima, kao i da su ubijeni u odmazdi, prenosi AP.

Protesti podrške rohinđa muslimanima koji stradaju u Mjanmaru - Sputnik Srbija
Novo opasno žarište: Muslimani ustaju širom planete zbog naroda koji je — zbrisan!

Tela su pronađena u decembru u masovnoj grobnici nedaleko od groblja u selu In Din.

„Tačno je da su seljani i bezbednosne snage priznale da su ubile 10 bengali terorista. Vojska će preuzeti odgovornost za one koji su odgovorni za ubijanje i koji su prekršili sporazum. Ovaj incident se dogodio jer su teroristi pretili i provocirali meštane budističke veroispovesti“, navodi se u saopštenju.

To priznanje je prvo od početka „operacije čišćenja“ protiv manjine Rohinđa u avgustu, tokom koje je 650.000 pripadnika te manjine pobeglo u susedni Bangladeš, a što su UN nazvale etničkim čišćenjem.

Vlada Mjanmara, u kojem je većina stanovništva budističke vere, odbija da prizna Rohinđe kao manjinu, iako žive u toj zemlji generacijama, navodi AP.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala