Fenomen: Albanci beže u Francusku

© AFP 2023 / CLEMENS BILANZastave Francuske i EU na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Francuske u Parizu
Zastave Francuske i EU na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Francuske u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska beleži rekordan broj zahteva za azil u 2017. godini, i to najviše Albanaca, iako su njihovi izgledi da dobiju status izbeglica mnogo manji u odnosu na osobe iz ratom razorenih zemalja, kao što su Sirija ili Avganistan, izjavio je danas direktor Francuske kancelarije za zaštitu izbeglica i lica bez državljanstva (OFPRA) Paskal Bris.

Prema njegovim rečima, zvanični podaci pokazuju da je azil u Francuskoj prošle godine tražilo 100.412 osoba, što je 17 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Kosovska policija ispred zgrade Skupštine u Prištini prilikom jednog protesta na kojem je nošena zastava Velike Albanije - Sputnik Srbija
„Velika Albanija“ kao brana ruskom uticaju u Evropi

On je za televiziju „Si njuz“ istakao da je to najviši broj tražilaca azila u poslednjih najmanje 40 godina, preneo je AP.

Prema podacima OFPRA, broj zahteva za azil iz Albanije porastao je za 66 odsto u odnosu na 2016, ali je njihova stopa prihvatljivosti niska — samo 6,5 odsto, dodaje Rojters.

Kao primer za poređenje, britanska agencija navodi da je stopa prihvatljivosti zahteva za azil za Sirijice bila 95 odsto, 85 odsto za Avganistance, a 59 odsto za one koji dolaze iz Sudana.

Bris je talas zahteva za azil iz Albanije nazvao „cikličnim fenomenom“.

Albanci su se „popeli“ sa trećeg mesta u 2016. na vrh liste tražilaca azila u 2017, ispred Avganistanaca i Sudanaca, dok su Sirijci niže na lestvici.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala