Kina najavila obračun: Ko krši sankcije UN...

© AFP 2023 / Johannes EiseleŠangaj
Šangaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon tvrdnji jednog južnokorejskog lista da kineski brodovi prodaju naftu Severnoj Koreji i na taj način krše sankcije Ujedinjenih nacija, kineska vlada danas je potvrdila svoj stav da će se obračunati sa prestupnicima.

„U slučaju da istraga utvrdi da je zaista došlo do kršenja rezolucija Saveta bezbednosti UN, Kina će se ozbiljno pozabaviti prestupnicima u skladu sa zakonom i propisima“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang, prenosi AP.

Nafta - Sputnik Srbija
Južna Koreja zaplenila kineski brod — 600 tona nafte isporučeno Severnoj Koreji

On dodaje da Kina zasad nema podataka o aktivnostima brodova prijavljenih u drugim zemljama.

Južnokorejski list tvrdi da kineski brodovi, koji plove pod zastavama Paname, Belizea i drugih zemalja, nelegalno trguju sa Severnom Korejom.

Južna Koreja je dosad zaplenila dva broda, osumnjičena za kršenje sankcija UN.

Prošle nedelje, vlasti Južne Koreje su saopštile da je u novembru zaplenjen tanker sa 600 tona rafinisane nafte, koji je plovio pod zastavom Hongkonga, a navodno bio na putu da razmeni naftu sa severnokorejskim brodom.

U nedelju su južnokorejske vlasti saopštile da je u luci u ovoj zemlji zadržan još jedan tanker, koji je plovio pod panamskom zastavom, osumnjičen za trgovinu sa Severnom Korejom. Južnokorejski list tvrdi da ovaj tanker pripada kineskoj kompaniji, a da je pre Paname bio prijavljen u Maleziji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala