Tramp preti tužbom Benonu

© AP Photo / Evan VucciPredsednik SAD Donald Tramp i njegov savetnik Stiv Benon
Predsednik SAD Donald Tramp i njegov savetnik Stiv Benon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je svom bivšem glavnom strategu predsedničke kampanje Stivu Benonu, da će ga tužiti zbog pogrdnih izjava o Trampovom sinu i zetu a povodom sastanaka sa Rusima, koje je izneo u knjizi autora Majka Vulfa, „Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući“.

Trampov lični advokat, Čarls Harder, poručio je u saopštenju da je tužba neizbežna, javljaju američki mediji.

Stiv Benon (prvi s desna, stoji), snimljen u Ovalnom kabinetu tokom razgovora Donalda Trampa i Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Si-En-En: Haos u Beloj kući — svi pobegli od Trampa

Harder je, kako navodi „Vašington post“, pokušao i da blokira izdavanje knjige u utorak.

Tramp je ranije raskrstio sa Stivom Benonom, nakon što je taj krajnje desničarski populista oštro kritikovao Trampovog sina i zeta zbog, kako tvrdi, izdajničkog sastanka s Rusima.

„Stiv Benon nema ništa sa mnom, niti sa mojim predsedništvom. Kada je smenjen, ne samo što je izgubio posao, već je izgubio i razum. Stiv ne predstavlja moju bazu — on je tu samo radi sebe samog“, saopštio je Tramp, prenosi Rojters.

Benon je prethodno opisao sastanak Trampovog sina s grupom Rusa u Trampovoj kuli kao „izdajnički“ i „nepatriotski“, a to je rekao autoru Majkl Volfu i upozorio da će se istraga o navodnom dosluhu sa Kremljom fokusirati na pranje novca, preneo je britanski „Gardijan“.

Volf je autor knjige „Vatra i bes: U Trampovoj Beloj kući“, zasnovane na više od 200 intervjua sa predsednikom, najbližim saradnicima i članovima administracije, a u kojoj opisuje unutrašnje borbe u Beloj kući, čak i to da neki od Trampovih najbližih saradnika izražavaju prezir prema njemu.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Da nije bilo mene...

Benon je bio šef Trampove kampanje u poslednja tri meseca, a zatim i glavni strateg Bele kuće sedam meseci, dok nije dobio otkaz i vratio se svom ultradesničarskom sajtu „Brajtbart njuz“.

On je naročito oštro kritikovao Trampa zbog sastanka koji se desio u junu 2016. godine, a kojem su osim predsednika, prisustvovali Donald Tramp Mlađi, Trampov zet Džered Kušner, tadašnji šef kampanje Pol Manafort i ruska advokatica Natalija Veselnjicka, a koji je održan u „Trampovoj kuli“ u Njujorku.

Benon navodi da je Trampov sin otišao na sastanak nakon što su mu posrednici obećali „inkriminišući materijal“ protiv Hilari Klinton, glavne rivalke Donalda Trampa u predsedničkoj trci.

„Tri viša zvaničnika kampanje su mislila da bi bila dobra ideja da se sastanu sa stranom vladom u ’Trampovoj kuli‘ u sobi za konferencije na 25. spratu — bez advokata! Čak i da su mislili da to nije izdaja trebalo je odmah da pozovu FBI“, naveo je Benon i dodao da je takav sastanak trebalo da se odvija u prisustvu advokata, a da se informacije sa sastanka objave u medijima.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala