Odlazim, čuvajte mi Rusiju: 18 godina od događaja koji je promenio i Rusiju i svet

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Boris Jeljcin
Vladimir Putin i Boris Jeljcin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prošlo je 18 godina od čuvene rečenice Borisa Jeljcina: „Ja odlazim!“ i njegove molbe Vladimir Putinu: „Čuvajte mi Rusiju!“, koja je pokrenula novu spiralu u jačanju ruske države. Kao što se često dešava sa globalnim procesima, to nije prošlo bez bočnih efekata.

Početkom novog veka, 47-godišnji predsednik Rusije Vladimir Putin odmah se suočio sa najvećim problemom zbog kog će uskoro čitavo čovečanstvo zahvatiti strah — sa terorizmom.

„Danas ja, kao i vi, sa porodicom i prijateljima nameravao sam da poslušam čestitku predsednika Rusije Borisa Jeljcina, ali se desilo nešto drugo“, rekao je Putin u noći 1. januara 2000. godine u svom prvom novogodišnjem obraćanju, nakon čega je iste noći otišao u Čečeniju, kako bi tamo proveo prazničnu noć sa vojskom. U prvim satima na najvišem državnom mestu Putin je dao na znanje da je njegov glavni zadatak iskorenjivanje ekstremizma i uspostavljanje reda u zemlji.

Novogodišnja čestitka Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Video-poruka Putina naciji: Očekujte iznenađenja i čuvajte najbliže!

U istom obraćanju u svojstvu vršioca dužnosti on je izjavio da „ni minut neće postojati vakuum vlasti u zemlji“.

„Svaki pokušaj da se izađe izvan okvira ruskog zakona, izvan Ustava Ruske Federacije biće sasečen u korenu“, naglasio je on. Privrženost oštroj liniji u borbi protiv terorizma postala je glavna karakteristika prvog predsedničkog mandata Vladimira Putina. Kasnije, kada su se i Evropa i SAD suočile sa pojavom ekstremizma, počele su sve više da slušaju glas Kremlja, a kritike na račun ruske antiterorističke politike su se smanjile.

Paralelno su u Rusiji, koja je bila uzdrmana separatističkim težnjama regiona, tekli procesi jačanja vertikale vlasti. Na prvoj sednici Vlade u svojstvu vršioca dužnosti predsednika Putin je izjavio da je „mehanizam vlasti bio jako zapušten“ i počeo je sa njegovom reformom, čime je na sebe navukao kritike zbog kršenja ljudskih prava i sloboda građana.

Za 18 godina vladavine na najvišim državnim funkcijama, Putin je postigao da njegova politika unutar zemlje dobije odobrenje, nekada i do 80 odsto ljudi, a da glas Rusije na međunarodnoj sceni postane, u nekim stvarima, i odlučujući. Uticajni magazin „Tajm“ ga je 2014. godine proglasio i za ličnost godine. 

U novoj 2018. godini ruskom predsedniku predstoje novi izbori, a ostaje i stari problem sa kojima je i krenuo u političku avanturu: borba protiv terorizma. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala