Spor Londona i Pariza: Ko plaća gradnju carine?

CC0 / Pixabay / Lamanš
Lamanš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska će zatražiti od Velike Britanije da učestvuje u finansiranju izgradnje novih carinskih punktova u francuskim lukama na Lamanšu posle „bregzita“, pišu britanski mediji, napominjući da London ne namerava da pristane na to.

Francuski predsednik Emanuel Makron pod velikim je pritiskom da to pitanje pokrene tokom posete Londonu i susreta sa britanskom premijerkom Terezom Mej u januaru, piše „Dejli telegraf“.

Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova: London „ljut“ što Tviter nije potvrdio uticaj Rusije na „bregzit“

Francuski političari i zvaničnici, kako se navodi, smatraju da London treba da pruži doprinos u troškovima jačanja graničnih kontrola, kao što čini i sada prema Sporazumu iz Tukea.

S druge strane, vodeći zagovornici „bregzita“ opisuju ovu ideju kao „apsurdnu“ i tvrde da Britanija ne mora da plati „ni peni više“ nego što je već dogovoreno.

Lamanš je jedna od najfrekventnijih trgovinskih ruta, i posle izlaska Britanije iz Evropske unije biće neophodno uspostavljanje nove carinske infrastrukture.

Portal „Politiko“ navodi da je predsednik severnog regiona O de Frans Gzavje Bertran zatražio od Makrona da se razmotri pitanje francuskih sporazuma o Lamanšu sa Britanijom nakon „bregzita“.

Razgovor zvaničnika Britanije i EU o tranziciji verovatno će početi krajem januara, a očekuje se da će pregovori o trgovini uslediti u martu.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala