Volker: Sankcije Rusiji moraju da ostanu

CC BY 2.0 / U.S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr / Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker
Specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker nazvao je odlazeću godinu najkrvavijom od početka sukoba u Donbasu i dodao je da sankcije protiv Rusije treba da ostanu na snazi.
Beograd - Sputnik Srbija
Za tri meseca „Beogradski sporazum“ — Amerika pruža ruku Rusiji

U intervjuu za italijanski list „Stampa“ Volker je rekao da je „apsolutno pogrešan“ utisak da je kriza na istoku Ukrajine utihnula.

„Godina 2017. bila je najteža. Kršenje režima prekida vatre se povećalo, dok je broj ubijenih civila bio najveći od početka sukoba. Tu su još i kolaps ekonomije i infrastrukture, što je stanovništvo učinilo još ranjivijim“, rekao je diplomata.

„Neophodno je da one (sankcije) ostanu na snazi sve dok postoje razlozi zbog kojih su uvedene. Poštovanje Minskih sporazuma predstavlja ključni uslov i njihov neuspeh je snažna motivacija. Moramo da sačuvamo sankcije dok ne bude realizovan Minski sporazumi, jer one Moskvi daju podsticaj da se pridržava (Minskih) sporazuma“, istakao je Volker.

Pomoćnik predsednika Rusije Vladislav Surkov - Sputnik Srbija
Novi susret Amerike i Rusije o Ukrajini u januaru

Govoreći o odluci Vašingtona da Ukrajinu počne da snabdeva oružjem, Volker je nazvao pogrešnom podelu oružja na smrtonosno i nesmrtonosno: „Sve što pomaže Kijevu mora biti zakonito“.

„Drago mi je što su ograničenja koja je uvela administracija (bivšeg američkog predsednika Baraka Obame) ukinuta. Sada ćemo se kretati korak po korak, zavisno od toga šta je Ukrajincima potrebno za zaštitu. Ovo je pozitivan trenutak“, dodao je Volker.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala