Šreder: Putin i ja smo prijatelji

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaBivši nemački kancelar Gerhard Šreder i predsednik Rusije Vladimir Putin na 20. Peterburškom ekonomskom forumu
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i predsednik Rusije Vladimir Putin na 20. Peterburškom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši savezni kancelar Nemačke Gerhard Šreder u intervjuu za „Rajniše post“ govorio je o svom radu u „Rosnjeftu“, kao i o svom odnosu sa Vladimirom Putinom.
Nemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za medije u Berlinu - Sputnik Srbija
Merkelova: Nemačkoj i Rusiji neophodna poštena diskusija

Šreder je naveo da je predsedavanje upravnim odborom ruske naftne kompanije „uzbudljiv zadatak“ i da novac tu nije posebno važan.

„I znate šta, da sam u upravnom odboru američke firme, a ne ruske, svi bi rekli: ’Sve je u redu‘. U toj kritici ima malo licemerja“, rekao je on.

Šreder je naglasio da su dobri odnosi sa „Rosnjeftom“ i Rusijom uopšte u interesu Evrope, a na kraju korist od njih će osetiti i Nemačka.

Novinar „Rajniše posta“ je primetio da se „Rosnjeft“ nalazi pod sankcijama. Šreder je odgovorio da je protiv njih i da će, prema njegovom mišljenju, one na kraju biti ukinute.

Bivši kancelar je potvrdio i da su Putin i on prijatelji.

„Jeste, tačno je. I tako će i biti. Ja verujem Vladimiru Putinu“, rekao je Šreder.

On je objasnio da prijateljstvo podrazumeva mogućnost da se podeli mišljenje i izrazi kritika, ali samo lice u lice. Istovremeno, on je priznao da ne zna baš sve o ruskom predsedniku, jer „svi imaju tajne“.

Zastave Rusije i Nemačke - Sputnik Srbija
Nemačka umorna od plaćanja za sankcije Rusiji

Bivši nemački kancelar smatra da je približavanje Rusije i Nemačke nemoguće bez Putina.

„Upravljanje Rusijom nije lak zadatak. Pre bi trebalo da pođete od činjenice da nakon Putina neće biti bolje. Postepeno ukidanje obostranih sankcija moglo bi da bude korak ka zbližavanju“, objasnio je on.

U septembru je objavljeno da će Šreder biti na čelu upravnog odbora „Rosnjefta“. Bivši savezni kancelar je u razgovoru sa novinarima izjavio da je veoma zadovoljan zbog tog imenovanja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala