Najnoviji ruski lovac — MiG-41 biće najbrži na svetu

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaRuski lovci-presretači MiG-31
Ruski lovci-presretači MiG-31 - Sputnik Srbija
Pratite nas
MiG-41, perspektivni avijacioni kompleks za daleko presretanje — PAK DP — biće najbrži lovac na svetu i moći će da se izbori sa hiperzvučnim raketama, saopštio je senator Viktor Bondarjov.
Kruzer Petar Veliki u sirijskoj luci Tartus - Sputnik Srbija
Rusija proširuje bazu u Siriji

„Pretpostavlja se da će MiG-41 biti najbrži u svetu, maksimalno neprimetan za radare. On može da se bori ne samo sa standardnim malomanevarskim pretnjama kao što su krstareće rakete, bombarderi i dronovi, već i sa pretnjom koju predstavljaju supersonične rakete“, rekao je bivši glavni komandant Vazdušno-komsičkih snaga Rusije.

Prema njegovim rečima, domet PAK DP će se kretati u rasponu od 700 do 1.500 kilometara. Biće naoružan raketama R-37 klase vazduh—vazduh, kao i raketama nove generacije.

„MiG-41 se nalazi u fazi izrade. O njegovoj upotrebi u vojsci je rano govoriti, ali najverovatnije to neće biti pre 2025. godine“, dodao je Bondarjov.

Avion ruskog predsednika Vladimira Putina u pratnji lovca Su-30 - Sputnik Srbija
Kako ruski lovci čuvaju Putina i kad su teroristi naoružani do zuba

Pretpostavlja se da će Mig-41 doći na smenu lovaca-presretača MiG-31, čiji rok eksploatacije ističe 2028. godine.

Podsetimo, sredinom decembra generalni konstruktor Ujedinjene avijacione korporacije Sergej Korotkov izjavio je da rad na konstruisanju PAK DP može da počne već naredne godine.

U ovom trenutku, u toku je proces razgovora o tehničkim zadacima na avionu između konstruktora kompanije „MiG“ i Ministarstva odbrane Rusije. Nije isključeno ni da budući presretač može da realizuje zadatke u bliskom kosmosu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala