Tri scenarija za Kataloniju — jedan vodi u opasnu krizu

© REUTERS / Javier BarbanchoČovek sa zastavom Katalonije
Čovek sa zastavom Katalonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Kataloniji su jutros počeli vanredni regionalni izbori, za koje se mnogi nadaju da će rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, a Madrid smenio lokalno rukovodstvo.

Od kada je raspuštena katalonska Vlada, njen nekadašnji lider Karles Pudždemon i četiri bivša člana Vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati su nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Međutim, Vladimir Stanković, dugogodišnji dopisnik iz Barselone, nije siguran da će ovi izbori doneti rešenje situacije sa Katalonijom. Možda će, ocenjuje, baš naprotiv, dodatno produbiti podeljenost dva dijametralno suprotna bloka, ukoliko jedna strana ne bude imala većinu za sastavljanje Vlade.

Odraz demonstranata sa zastavama Španije na protestu u Madridu protiv proglašenja nezavisnosti Katalonije - Sputnik Srbija
Četvrtina Katalonaca želi nezavisnost

„Sve ankete koje su se pojavljivale pred izbore govorile su o pat poziciji, o nemogućnosti da bilo koja strana formira Vladu, ali to je sve bilo na ivici. Prognoze su se kretale od 67 do 70 poslaničkih mandata za separatistički blok i nešto manje, oko 60 mandata za onaj drugi. U toj situaciji vrlo je moguće da, uslovno rečeno, sudija bude jedna ultra radikalna, leva stranka, koju bismo mogli da nazovemo ’Katalonija za sve‘, iz koje je gradonačelnica Barselone Ada Kolau. Pretpostavlja se da bi oni mogli osvojiti 10 do 11 poslanika i ako se oni priklone jednom od dva bloka, onda bi on mogao da računa na većinu“, kaže Stanković.

Drugi scenario je, dodaje sagovornik Sputnjika, da separatističke snage ipak dobiju dovoljan broj glasova.

„U tom slučaju se vraćamo na isto ono što smo imali poslednjih meseci. Dakle, moguće je ponavljanje scenarija — od ponovnog pokušaja proglašenja jednostrane nezavisnosti do ponovnog uvođenja privremenih mera putem primene člana Ustava 155. Predsednik Španije Marijano Rahoj poručio je da se ’zna šta sledi‘, ukoliko opet pobede nacionalističke snage i ako opet budu delovale van zakona. Treća varijanta je da pobedi takozvani konstitucionalni blok tri partije, koje su za opstanak Katalonije u okviru Španije i to bi za Madrid bio najmanji problem“, primećuje Stanković.

Kako kaže, teško je prejudicirati ishod izbora, a jedino što je u ovom trenutku sigurno je da će izlaznost biti ogromna.

„Sigurno će biti preko 80 odsto, čime će biti oboren rekord od 77 odsto iz 2015. godine. Neki se čak usuđuju da govore o 90 odsto građana koje očekuju na biralištima, što bi bilo zaista apsolutno iznenađujuće. Međutim, to svedoči o ozbiljnosti sa kojom su ljudi sa pravom glasa u Kataloniji prihvatili situaciju u kojoj se nalaze. Izborna mesta obezbeđuje veliki broj policajaca, čak 17.000“, ističe Stanković. 

Demonstranti nose katalonsku zastavu u francuskom gradu Perpinjan. - Sputnik Srbija
Severna Katalonija želi da se otcepi od Francuske

Madrid je poručio da će nekadašnji lider Katalonije biti uhapšen ukoliko se vrati u Španiju. Stanković podseća da je Pudždemon rekao da se neće vratiti pre izbora, ali nije isključio mogućnost povratka u slučaju da njegova koalicija pobedi na izborima, što bi otvorilo mogućnost da on ponovo bude izabran za predsednika katalonske Vlade.

„On misli da bi ga ta funkcija predsednika Đeneralitata, kako se katalonska Vlada naziva, štitila na neki način od hapšenja, što naravno nije tačno, jer je poternica za njim na teritoriji Španije i dalje na snazi i on bi sigurno bio uhapšen. Drugo je pitanje koliko bi ostao u zatvoru i šta bi se dalje dešavalo, ali to su sve pretpostavke i nagađanja sa manje ili više osnova“, kaže Stanković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala