Severna Katalonija želi da se otcepi od Francuske

© AP Photo / Emilio MorenattiDemonstranti nose katalonsku zastavu u francuskom gradu Perpinjan.
Demonstranti nose katalonsku zastavu u francuskom gradu Perpinjan. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok se u Španiji nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti, i francuska pokrajina poznata kao Severna Katalonija uključila se u dramu, sa željom da se otcepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom „Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo“, mašući katalonskim zastavama, prenosi „Indeks".

Demonstranti nose transparente Sloboda za političke zatvorenike, mi smo republika na Trgu San Žaume u Barseloni - Sputnik Srbija
Generalni štrajk: Katalonija protestuje za nezavisnost (video)

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom jeste što je ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659. posle rata između Francuske i Španije, koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ovaj francuski region ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika region, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ovaj region nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala