Finskoj novinarki život postao pakao: Nije smela da piše o špijuniranju ruske vojske

Pratite nas
Život novinarke lista „Helsingin sanomat“ Laure Halminen, koja je objavila informacije da se iz tajnog centra u Finskoj prati kretanje ruske vojske, postao je noćna mora. Policija joj je pretresla stan, a preti joj i krivična odgovornost.
Obala Finskog zaliva u regionu Sankt Peterburga. - Sputnik Srbija
Obaveštajni skandal u Finskoj: U medije procurili tajni podaci o špijuniranju ruske vojske

List „Helsingin sanomat“ objavio je u subotnjem izdanju veliki materijal pod nazivom „Tajno mesto Finske“ o institutu za obaveštajni rad u gradu Tikakoski u centralnom delu zemlje, koji se navodno bavi špijuniranjem ruskih oružanih snaga na teritoriji bivšeg Lenjingradskog vojnog okruga. 

Pretres stana Laure Helminenove, koji je izveden sinoć, trajao je oko četiri sata. Pripadnici policije su oduzeli mobilne telefone, kompjuter, tablet i veliki broj prenosivih memorija. Prema rečima Halminenove, kolicija nije imala rešenje suda za izvođenje istražnih radova. Pritom, šef Centralne kriminalističke policije Robin Lardo je izjavio da je specijalni nalog, kao što to zahteva zakon, bio dobijen.

Sama Halminenova je ispričala „Helsingin sanomatu“ da je čekićem slomila hard disk u kom je čuvala informacije o istraživanju kako policija ne bi mogla da nađe izvor informacije.

„Kompjuter koji je bio spaljen ispod stambene zgrade trebalo je da bude konfiskovan“, navodi se u pres-službi policije.

Navedeno je da su na mesto događaja izašli službenici Službe za spasavanje i policija, „kao što je praksa“.

Istraga u vezi sa objavljivanjem tajnih informacija u medijima vodi se na zahtev vojske.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala