Nova vlada Austrije ima jasan cilj: Ukinuti sankcije Rusiji

CC0 / Pixabay / Beč, Austrija
Beč, Austrija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Buduća austrijska vlada, kojom će upravljati kancelar Sebastijan Kurc, a koja će u ponedeljak položiti zakletvu, zalagaće se za smanjenje tenzija u ukrajinskom konfliktu, ali i postepeno ukidanje sankcija Rusiji.
Zastave Rusije i Nemačke - Sputnik Srbija
Nemačka umorna od plaćanja za sankcije Rusiji

U dokumentu „Zajedno. Za našu Austriju“ naglašava se da je za državu krajnje važna „neutralnost“ koja „treba da uzima u obzir sve međunarodne sporazume“. U koalicionom sporazumu Narodne partije i Slobodarske stranke navodi se da Austrija treba da bude „mesto za dijalog između Istoka i Zapada“. U delu posvećenom EU i spoljnoj politici, navodi se da će se nova šefica diplomatije Karin Knajsel zalagati za politiku smanjenja tenzija između Zapada i Rusije.

„Austrija želi da se založi za smanjenje tenzija u ukrajinskom konfliktu i založi se za ukidanje sankcija koje je EU protiv Rusije uvela zbog aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini“, navodi se u dokumentu.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su lider Narodne partije (OVP) Kurc i šef Slobodarske stranke (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe predstavili koalicioni sporazum i ministre, međutim, jasno su poručili da će tražiti većinu u EU za tu temu, ali da će, ako je ne dobiju, zvaničan Beč nastaviti da sledi jedinstveni stav Unije.

„Nećemo napuštati jedinstvenu liniju EU kada su u pitanju CETA ili Rusija“, poručio je Kurc, čiji kabinet preuzima nadležnost za EU.

„Mi bismo želeli da se ukinu sankcije Rusiji. Pokušaćemo da se prikažemo kao medijatori u tom pitanju, da nađemo rešenje u interesu i EU i Rusije. Ako ne možemo da nađemo većinu za naš stav, ići ćemo dalje zajedničkim putem“, istakao je Štrahe.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala