Vučić: Francuska se vraća na Balkan i u Srbiju

© Foto : Pres sluzba Predsednika SrbijeAleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Važno je da se vežemo za Francusku, kao što je to bio slučaj s Nemačkom, onda nećemo imati nikakve bojazni u budućnosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić napominjući da Francuska ima sve veći interes u Srbiji, i ekonomski i politički.

U intervjuu za današnji „Kurir“ Vučić je izrazio uverenje da ćemo, kada se poseta Srbiji francuskog predsednika Emanuela Makrona realizuje, „imati još mnogo toga što će nas vezivati“.

Kao jedini šef države Zapadnog Balkana koji je učestvovao na samitu svetskih lidera o klimatskim promenama u Parizu, Vučić je ocenio da je veoma važno učestvovati na takvom samitu, i to „ne samo zbog poplava i suša s kojima se suočavamo, a koje nedovoljno razumemo i malo se bavimo ovom veoma važnom temom“. On je ponovio da je imao prilike i da sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovara u četiri oka.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Mon amie, Aleksandar: Kako je Makron dočekao Vučića u Jelisejskoj palati

„Možete da zamislite u kakvoj je gužvi on bio, ali sam uspeo da dobijem nekoliko minuta s njim nasamo. Nije bilo više vremena jer je još troje ili četvoro lidera takođe čekalo na prijem“, opisao je Vučić njihov susret.

Kako je precizirao, sa Makronom je razgovarao o bilateralnim odnosima dveju zemalja.

„Francuska je uz Nemačku vodeća snaga Evropske unije. Naravno, bilo je reči o našem evropskom putu, našim ekonomskim bilateralnim odnosima“, rekao je Vučić.

Ukazao je da se trgovinska razmena dveju zemalja uvećava iz godine u godinu.

„Prošle godine iznosila je 900 miliona evra, ove godine ići će do milijardu. Ali mi time nismo zadovoljni, želimo da ona bude još veća, a posebno naš izvoz u Francusku, koji je ove godine porastao za 17,8 odsto“, ukazao je Vučić.

S Makronom je, dodao je, razgovarao o novim investicijama Francuske, interesovanju francuskih kompanija za Aerodrom Beograd, „LA Farž“ i „Meridijanu“, i o onome što je već urađeno u vezi sa preradom otpada u Vinči.

„To će biti najveća investicija u privatno-javnom partnerstvu u celom regionu tog tipa — oko 300 miliona evra je vrednost investicije. Dakle, Francuska se polako, ali sigurno vraća ne samo na zapadni Balkan već i u našu Srbiju, što me posebno raduje. Razgovarali smo i o drugim stvarima“, rekao je Vučić.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Iznenadni susret u Parizu: Privući Srbiju — bez izdaje Rusije

Upitan da precizira o kojim konkretno, Vučić je ponovio da mu je Makron potvrdio da će pre leta doći u Srbiju.

Kako je naglasio, svaka nova investicija u Srbiju i dolazak svake nove uspešne kompanije u našu zemlju je uspeh, „znači veći interes Francuske za napredak Srbije“.

„Pa neće ona da seče grane na kojima sedi. Ako sve to ojačamo značajnim političkim vezama, to znači da ćemo uspeti da obezbedimo i te kako bitnu francusku podršku“, dodao je on.

Upitan da li takva vrsta kontakata na najvišem nivou može ubrzati evropski put Srbije, Vučić je odgovorio potvrdno, navodeći da je to ključna stvar za evropski put Srbije, ali i za njen ekonomski oporavak.

Predsednik Srbije rekao je da je razgovarao i sa Makronovom suprugom Brižit, koju je opisao kao „veoma ozbiljnu, vrlo inteligentnu i obrazovanu ženu“, kao i da joj Srbija nije bila nepoznata.

Predsednik je dodao da je razgovarao sa mnogo važnih ljudi, s mnogo premijera, predsednika, na primer, iz Afrike, Azije, Australije i Okeanije… I to o Kosovu i Metohiji, kao i ekonomskoj saradnji.

Najavio je i da se za sledeću godinu priprema jedna velika afrička tura „od izuzetnog značaja za našu zemlju“.

Zastave Srbije i EU u Beogradu - Sputnik Srbija
Briselska poruka Srbiji: Dva umesto tri znači — možete vi to bolje

Vučić očekuje da će u budućnosti biti još povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

„Ali je važno da pre svega čvrsto držimo naše saveznike, ljude koji su dosad bili na našoj strani. Verujem da ćemo uspeti“, zaključio je Vučić.

Osvrnuo se i na susret sa Srbinom koji živi u Francuskoj i koji je zaustavio saobraćaj da bi s njim razgovarao.

„Kratko smo razgovarali, a jesam se iznenadio. On čovek ne haje, bezbednjaci nisu mogli da veruju — u najbržoj traci zaustavio je automobil i izašao napolje da me pozdravi. I onda bezbednjaci nisu mogli da veruju, pošto su svi počeli da trube, ali njega nije bilo naročito briga“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala