Lavrov: Čuo sam da Amerika priprema „jedan potez“, čekamo objašnjenje

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da mu je američki državni sekretar Reks Tilerson rekao da SAD pripremaju „dogovor veka“ kada je reč o bliskoistočnim konfliktima.

Kako je precizirao, Tilerson mu je na marginama ministarske konferencije OEBS-a u Beču rekao da će Amerika „jednim potezom rešiti izraelsko-palestinski konflikt.

„Mi bismo želeli da shvatimo kako će to da izgleda. Očekujemo da će Amerika pojasniti svoj stav na sednici Saveta bezbednosti“, ocenio je Lavrov, ali i upozorio da je odluka američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela suprotna svim dogovorima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Šta je Lavrov tražio od Tilersona

Govoreći o Severnoj Koreji, Lavrov je istakao i da je neophodno preduzeti sve korake kako bi se smirile tenzije na Korejskom poluostrvu, kao i da je trenutno situacija takva da je teško voditi bilo kakav dijalog. 

„Još u septembru su nam američke kolege dale do znanja da do proleća naredne godine neće sprovoditi nikakve vojne vežbe na Korejskom poluostrvu. Mi smo to razumeli kao signal da je Vašington spreman da očuva mir kako bi se stvorili uslovi za dijalog. Međutim, svega dva dana pošto smo o tome obavestili Pjongjang, Amerika je započela najveće vojne manevre koje niko nije očekivao. Iako Pjongjang na te manevre nije reagovao usledili su još jedne vežbe, nakon čega je Severna Koreja lansirala tu najveću interkontinentalnu raketu“, rekao je on.

„Moskva nikada nije pokušala da opravda severnokorejsko lansiranje raketa, štaviše, osudila je ta testiranja, ali sve ukazuje na to da su SAD namerno želele da isprovociraju Pjongjang da to učini“, dodao je Lavrov.

On se osvrnuo i na pitanje Sirije rekavši da je teroristima nanesen konačan udarac u Siriji, čime je organizacija DAEŠ u potpunosti poražena. Međutim, upitan da li Rusija namerava da sarađuje sa SAD po pitanju Idliba, Lavrov je rekao da bi tako nešto bilo neproduktivno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala