Suđenje za „državni udar“: Svjedok saradnik lice sa potjernice

© Foto : in4snetSaša Sinđelić
Saša Sinđelić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Suđenje u aferi za „državni udar“ i ove nedelje je nastavljeno u Višem sudu u Podgorici svjedočenjem svjedoka saradnika Saše Sinđelića, da bi na koncu po ko zna koji put bilo prekinuto traženjem izuzeća glavnog sudije Suzane Mugoše od strane advokata odbrane zbog njene navodne „pristrasnosti“.

U toku suđenja ponovo su isplivali brojni kontroverzni detalji i činjenice vezane sa glavnog svjedoka saradnika Sašu Sinđelića, čije svjedočenje je ponovo obilovalo brojnim protivrječnostima uz konstantno izbjegavanje direktnih odgovora na pitanja odbrane, pa se ponovo sve svelo na vjerovanje na riječ svjedoku saradniku.

Nebojša Medojević - Sputnik Srbija
Obračun sa DF-om se nastavlja: Medojević na sudu zbog pranja novca

Tako je na predočena zvanična dokumenta srpskih državnih organa koji govore da nema podataka da je Sinđelić u periodu od 1. januara do 23. septembra 2016. godine izlazio iz Srbije, iako ovaj tvrdi da je u tom periodu odlazio u Rusiju, Sinđelić ustvrdio da se radi o „podmetanjima UDBA“ i da njihove aktivnosti neće „promijeniti istinu“, dodajući da „UDBA falsifikuje dokumenta“.

Na pitanje da li zna za sajt „Mirotvorec“, Sinđelić je odgovorio da zna i da se radi o „nacističkom sajtu“, nakon čega je advokat Dušan Radisavljević objelodanio da je na tom sajtu upravo svjedok saradnik označen kao „strani plaćenik Ukrajine“, što je u potpunoj suprotnosti u odnosu na ono za šta se Sinđelić na sudu predstavlja.

Tokom pretresa se saznalo i da je Sinđelić bio pod mjerama tajnog nadzora od strane BIA zbog, kako je navedeno, „izazivanja rasne i vjerske netrpeljivosti“, što dodatno upućuje na veoma problematičan kredibilitet svjedoka saradnika.

Takođe, Sinđelić je po sopstvenom priznanju uništio sve dokaze i hard diskove sa računara na kojima je koristio Vajber i Skajp za komunikaciju sa Rusima, pa sudu opet jedino preostaje da i u tom pogledu vjeruje na riječ svjedoku saradniku.

Milo Đukanović na mitingu DPS-a u Podgorici. - Sputnik Srbija
Ko su za Vašington „izdajnici“ u Crnoj Gori

„Ja sam već ranije popalio najveći dio toga“, naveo je Sinđelić, objasnivši da se to desilo nakon što je saznao za hapšenja u Crnoj Gori.

Tu je naravno i fantastična tvrdnja svedoka saradnika da mu je bilo pripremano ubistvo i da oružje koje je pronađeno u Jajincima nije bilo namijenjeno za djelovanje protiv srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, već protiv njega, što je MUP Srbije već demantovao.

Ipak, gotovo nepodijeljeni utisak crnogorske javnosti jeste da je sam sudski proces od početka poprimio obrise farse, čemu poprilično doprinosi utisak pristrasnosti Sudskog vijeća, česta novčana kažnjavanja advokata odbrane i dopuštanje svjedoku saradniku da u kontinuitetu vrijeđa advokate i okrivljene u postupku.

U tom smislu znakovit je i postupak specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, koji je naočigled svih u sudnici i u toku direktnog TV prenosa, pocijepao dokument koji je priložila odbrana, a kojim se dokazuje da je za glavnim svjedokom saradnikom bila raspisana Interpolova potjernica.

Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Kako je Đukanović odgovorio na „nezgodno pitanje“ u TV intervjuu

Na koncu, čitava situacija ponovo je svoje ishodište imala u zahtjevu advokata odbrane za izuzećem predsjednice Sudskog vijeća Suzane Mugoše, a čemu se pridružio i jedan od optuženih i lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je saopštio da mu je sudija Mugoša juče rekla da se optuženi u pritvoru nalaze „zbog njega i njegovih opstrukcija“, što nažalost indicira da je Sud već sada zauzeo stav po određenim pitanjima.

„Jučerašnjom zamjenom teza vi ste željeli da prebacite ovo na mene i kolegu Mandića, kao što radi svjedok saradnik. Sud je taj koji ih drži u pritvoru, a ne mi“, kazao je, između ostalog, Knežević.

Odbrana je osim izuzeća sudija Mugoše, zatražila i izuzeće predsjednika Suda Borisa Savića, za koga tvrdi da je mjesecima prikrivao pravi identitet svjedoka saradnika čije je pravo ime Saša, a ne Aleksandar kako je to zvanično saopštavano.

„Tek u aprilu kada mi izlazimo sa dokumentima, Aleksandar Sinđelić postaje Saša. O svemu ovome je bio upoznat predsjednik Suda Boris Savić i krio je to“, dodao je Knežević, navodeći razloge za izuzeće Savića iz sudskog postupka.

Pretres je nakon ovoga prekinut, a sudija Mugoša je odredila nastavak za 13. decembar, u devet časova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala