SPD: Pregovaraćemo sa Merkelovom, ali...

© AP Photo / Gero Breloer, poolMartin Šulc i Angela Merkel
Martin Šulc i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je na stranačkom kongresu u Berlinu donela odluku da počne pregovore o mogućem nastavku velike koalicije sa Demohrišćanskom unijom (CDU).
Angela Merkel i Donald Tramp - Sputnik Srbija
Budi se nemačka imperija — šta ako okrene leđa Americi

Ovom odlukom je otvoren put za pregovore koji mogu da reše ćorsokak u koji je zapala Nemačka nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima održanim u septembru, što je zakomplikovalo parlamentarne kombinacije, prenosi Rojters.

U dokumentu koji je prihvatila većina prisutnih na stranačkom kongresu navodi se da se „SPD oseća obaveznim da kroz pregovore sa koalicijom CDU/CSU ispita hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi“.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s koalicijom CDU/CSU naredne sedmice. U dokumentu je naglašeno da je ishod pregovora „otvoren“ i da SPD zadržava mogućnost podržavanja manjinske demohrišćanske vlade, nastavak dosadašnje demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije ili prevremene izbore.

Uoči glasanja lider SPD-a Martin Šulc je rekao:

„Mi ne moramo da budemo po svaku cenu na vlasti, ali mi isto tako ne moramo po svaku cenu da budemo protiv učestvovanja u radu vlade.“

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala