Zvaničnik NATO-a u Briselu: Srbija i Rusija — i to je u redu

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaNATO
NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svaka zemlja ima pravo da bira svoj put, a nametanje izbora između EU, NATO-a ili Rusije predstavlja u stvari lažno nametanje, kažu u sedištu NATO-a u Briselu.

„Nadam se da Balkan nije platforma za sučeljavanje NATO-a i Rusije. Ako neko želi da sarađuje sa NATO-om to je u redu, ako želi sa Rusijom i to je u redu. Nama to ne smeta. Moguće je sarađivati i sa NATO-om i sa Rusijom“, rekao je zvaničnik Alijanse za agenciju Tanjug, uz opasku: „Mi ovde svaki dan čitamo Tanjug“.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Rusija je uvek pratila politiku Srbije

Novinar Tanjuga, uz kolege iz još nekoliko medija iz Srbije, boravi u poseti NATO-u, na poziv tog vojnog saveza.

Na dodatne pitanje kakav je stav NATO-a po pitanju Rusko-srpskog humanitarnog centra i dodeljivanja diplomatskog statusa njegovom osoblju, taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da je Srbija suverena, nezavisna zemlja.

„I to je na Srbiji da odluči sa kime će sarađivati. Srbija je nezavisna zemlja, to nije teritorija NATO-a. Diplomatski status nije naše pitanje“, rekao je on.

On je dodao da je na Srbiji da proceni šta joj je strateški cilj. Ako je to članstvo u EU onda svaki njen korak treba da bude u skladu sa tim ciljem, ističe taj zvaničnik.

Zvaničnik NATO-a smatra i da mnoge izjave predstavnika Rusije nisu od pomoći i da stvaraju tenzije „tamo gde ih nema“.

„Verujem da Rusija, kao i druge zemlje, ima interes da na Zapadnom Balkanu imamo stabilnost. Niko ne želi ponovo rat na Balkanu“, naveo je on.

Miroslav Lazanski - Sputnik Srbija
Padaju maske: Ostvaruju se Tuđmanove opsesije — pod zaštitom NATO-a (video)

Na pitanje novinara zašto NATO nema bazu u regionu, on navodi da Alijansa postavlja baze tamo gde se nalaze njihove snage i gde postoji rizik po bezbednost.

„U regionu, u zemljama-članicama već postoje baze na nacionalnoj osnovi, na Kosovu imamo svoje snage, a u Beogradu, Sarajevu i Skoplju male kancelarije za vezu. U regionu ne vidimo potrebu za tim jer nema pretnji“, rekao je taj zvaničnik.

On je situaciju kada je reč o saradnji Srbije i NATO-a uporedio sa delom Čarlsa Dikensa „Priča o dva grada“.

S jedne strane, na praktičnom nivou, sa preko 100 zajedničkih aktivnosti godišnje, ta saradnja je odlična i ona je potpuno u skladu sa odlukom Srbije da bude vojno neutralna.

„Ne radimo ništa što ugrožava neutralnost Srbije. Vlasti u Srbiji su nama rekle da žele da Srbija bude neutralna zemlja sa dobrim odnosima sa NATO-om, poput Austrije, koja je članica i EU. Niko Srbiju, zbog EU, neće terati da uđe u NATO“, kaže on.

Međutim, kaže da u srpskoj javnosti i medijima postoji i drugačiji diskurs, koji potiče iz 1999. godine.

„Sve što se tada dešavalo još je jako i mi to shvatamo, ali to ne odražava realnost. A naš cilj je kako da zajednički sa srpskim vlastima, sa predsednikom Vučićem, bolje objasnimo srpskom narodu šta radimo i kakva je naša saradnja. To što se dešavalo ne može da se zaboravi, ali naše opredeljenje je da gledamo u budućnost“, zaključio je taj zvaničnik.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala