Vučić: Rusija je uvek pratila politiku Srbije

© Tanjug / Rade PrelićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ga ne pogađaju napadi na njega po nekim medijima i na Zapadu i u Rusiji, jer to pokazuje da Srbija ima svoj, čvrst stav i da niko ne može da nam „lupa šamare“ ili da nam „lupa čvrge“.
Peterburški međunarodni ekonomski forum - Sputnik Srbija
Od ovoga strahuje Zapad: Rusija sprema ekonomski „bum“ u Srbiji

Vučić je, odgovarajući na pitanja na TV Hepi, među kojima i to da li smatra da će Rusija „pokazati nervozu“ kako se približava rešenje pitanja KiM, jer time gubi „svoju kartu“, rekao da je Rusija po tom pitanju imala korektan odnos, odnosno stav da će pratiti politiku Srbije, te da je do sada uvek bilo tako.

On je podsetio da je prilikom pokušaja usvajanja Rezolucije u SB UN, koja je išla na štetu Srbije, zamolio predsednika Rusije Vladimira Putina da stavi veto, što se i dogodilo.

Na pitanje da li se takva velika usluga nekako naplati i da li je nešto morao da obeća zbog podrške koju je, kaže Jakšić, dobio pred izbore, Vučić je rekao da ne smatra da je dobio nikakvu podršku, „ni zatvorenu, ni otvorenu…“.

Primetio je da čita gluposti svakakve svakog dana, poput one da će Rusi da otvore bazu na Kopaoniku, a Amerikanci u Pančevu.

Patrijarh srpski Irinej služi liturgiju u Crkvi apostola Petra i Pavla u Moskvi. - Sputnik Srbija
„Prisiljavaju nas...“ Patrijarh Irinej u Moskvi poslao istorijsku poruku (foto, video)

Kako je rekao, velike sile imaju svoj interes, sve ih poštujemo, a na nama je da gledamo „da se provučemo i sačuvamo da nas njihova velika šapa ne poklopi“.

Nisam optimista u vezi sa Kosovom, više volimo mitove

Vučić je rekao da bi Srbija mogla da dospe do punopravnog članstva u EU već 2023, a ne bi isključio mogućnost da to bude i 2022. godine, ukoliko rešimo odnose sa Prištinom, ako to za Evropsku uniju bude „uslov svih uslova“ za naše napredovanje ka EU.

On je naglasio da se Srbija jasno nalazi na svom evropskom putu, a da će čuvati svoje tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom.

„Da li sam veliki optimista po pitanju rešenja kosovskog čvora…?“, zapitao je predsednik Vučić i odgovorio da nije preterani optimista, jer, kako je primetio, pre svega u Prištini ne postoji nikakva volja za kompromisom, ali isto tako ni u velikom delu srpske javnosti.

Bedžet Pacoli - Sputnik Srbija
Pacoli: Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, samo nek „postupi tako“

„Mi više volimo da imamo mitske projekcije prošlosti i ne volimo racionalan odnos prema Srbiji“, rekao je Vučić.

On je, međutim, poručio da će dati sve od sebe da mi racionalno sagledamo šta najviše možemo da dobijemo, a najmanje da izgubimo…

„Daću sve od sebe, iako ću znati da bi mi to bio kraj političke karijere“, poručio je on.

Kako je dodao, svoj stav i kako on vidi rešenje kosovskog pitanja izneće, kaže, nakon što sasluša sve druge koji učestvuju u dijalogu o tom pitanju, te napomenuvši da očekuje još da se izjasne i SANU i civilni sektor…

Odgovarajući na pitanja o spoljnopolitičkom položaju Srbije rekao je da počinje da se nazire da Balkan postaje ključni poligon za velike sile, te da je manevarski prostor za delovanje veoma sužen i da nikada nije bio manji.

„Hodamo po veoma tankoj žici, ali i dalje hodamo“, objasnio je on u vezi politike Srbije da ima dobre odnose sa svima, mada, kako je primetio, neosporno je da postoje interesne sfere velikih sila.

Sanu -  Nikola Hajdin - Sputnik Srbija
Akademik Krestić: Ovako bi SANU trebalo da se izjasni o Kosovu

Poručio je da imamo svoju zemlju i da možemo na racionalni način da govorimo šta je naša politika, te da nismo sasvim nemoćni.

Bez dogovora sa Srbijom nema stolice za Kosovo u UN

U ovakvim uslovima političke polarizacije i postojanja multipolarnog sveta ne postoji nikakva šansa da Kosovo dobije stolicu u UN, osim dogovora sa Srbijom u kojem ona mora da ima nešto, a ne da nema ništa i da bude ponižena, rekao je Vučić.

Na pitanje Sonje Biserko šta je to „nešto“, Vučić je rekao da ne želi o tome da govori sada, već će to učiniti u martu ili aprilu.

„A što se tiče onih koji misle da je dovoljno da pritisnete Srbiju i da kažete — vi morate da prihvatite sve, zato što je interes južnog krila NATO-a… Ja vam kažem da me baš briga čiji je to interes. To nije interes Srbije“, podvukao je Vučić.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala