NATO: Imamo odgovor na raketni napad Severne Koreje

© AP Photo / Joseph NairRaketni sistem Rafael
Raketni sistem Rafael - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi rat na Korejskom poluostrvu bio katastrofalan, ali i naglasio da Alijansa ima sredstva kojima bi odgovorila na nuklearne i raketne napade, kada bi oni bili izvedeni.
Severnokorejska raketa kvasong-15 - Sputnik Srbija
Kinezi tvrde: Videli smo novu severnokorejsku raketu iznad Japana

On je to rekao novinarima u Briselu, gotovo nedelju dana nakon što je Severna Koreja izvela najnoviji test, ispalivši novu interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa „hvasong 15“.

Severna Koreja je nakon toga saopštila da je ta raketa najjača koju je zvanični Pjongjang do sada ispalio i da ona može da dosegne do američkog kopna, što je potvrdio i zvanični Seul.

Stoltenberg je naglasio da bi „rat u tom regionu bio katastrofalan i da bi imao globalne posledice“, ali i da je dvadesetdevetočlana Alijansa „snažna i ujedinjena“ i da je „NATO u mogućnosti da odgovori na bilo koji napad, uključujući i balističke i nuklearne napade“.

Alijansa će raditi sa svojim partnerima u regionu i „nastaviće da vrši maksimalni pritisak na Severnu Koreju“, rekao je on novinarima u sedištu Severnoatlantskog saveza.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala