Kinezi tvrde: Videli smo novu severnokorejsku raketu iznad Japana

© REUTERS / (KCNA) in PyongyangSevernokorejska raketa "kvasong-15"
Severnokorejska raketa kvasong-15 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posada aviona kineske kompanije „Kataj Pacifik“, koji je leteo iznad Japana, prijavila je da je uverena da je videla raketu koju je prošle nedelje ispalila Severna Koreja pri najnovijem testiranju, javlja danas Bi-Bi-Si.

Kompanija, čije je sedište u Hongkongu, potvrdila je da je posada videla „nešto za šta veruje da je bio ponovni ulazak“ rakete u atmosferu.

Kako je dalje navedeno u saopštenju kompanije, nije bilo nikakvih izmena letova nakon tog izveštaja.

Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pentagon: Ne raspoređujemo THAAD na zapadu zemlje

Prema navodima kineskih medija, generalni menadžer operacija kompanije Mark Hoi poručio je da je „posada CH893 prijavila: ’Budite upozoreni, mi smo videli raketu DPRK (Severne Koreje) kako je eksplodirala i raspala se u blizini naše trenutne lokacije‘“.

Navodno su, piše Bi-Bi-Si, lansiranje rakete videle i dve posade južnokorejskih vazdušnih snaga na putu iz SAD ka Seulu.

Kako prenosi Si-En-En, avion je leteo iz San Franciska u Hongkong, a u saopštenju kompanije „Kataj“ navodi se da je posada sve vreme kontaktirala sa nadležnima povodom onoga što je prijavila da je uočila.

„Ostajemo na oprezu i pratimo kako se situacija odvija“, navodi se u saopštenju.

Prošle srede Severna Koreja je izvela najnoviji test ispalivši novu interkontinentalnu balističku raketu dalekog dometa „hvasong 15“, za koju tvrdi da je najjača raketa koju je do sada ispalila i da ona može da dosegne do američkog kopna, što je potvrdio i zvanični Seul.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala