Haštag #Free_gyros je postao trend na grčkom Tviteru.
„Dozvolili su konzervanse svuda, bombarduju malu decu, ali im smeta giros“.
„Počećemo, znači, giros da jedemo krišom i nelegalno u podrumima i sakrivenim lokalima? Brane nam giros? Ovakvu Evropu želimo?“
Kebab i giros u Grčkoj su pod kontrolom Evropskog parlamenta, u kom su i poslanici Evropske komisije za fosfate u brzoj hrani širom Evrope. Sada su giros i kebab pod velikim rizikom da budu zabranjeni u Grčkoj, što predstavlja pravi horor za Grke, i ne samo za njih, već i za ostale ljubitelje ove hrane.
#Free_gyros: Το Twitter μάχεται για τα παραδοσιακά μας εδέσματα https://t.co/OxXC42RGPM pic.twitter.com/KyTxjEeaez
— altsantiri.gr (@altsantirigr) December 2, 2017
Evropski parlament je pokrenuo primedbe na predlog Evropske komisije da dozvoli korišćenje fosfata, uključujući fosfornu kiselinu, di i trifosfate i polifosfate u mesu girosa i kebaba.
Do ovog poteza je došlo usled zabrinutosti tokom naučnog pregleda iz 2012. godine o mogućoj vezi između fosfata koji se koriste kao aditivi za hranu i bolesti srca — ali dokazi su tada ostali neusaglašeni, piše B92.
#free_gyros #eubastards pic.twitter.com/rld1C0eNzT
— Alex Mourelatos (@Alex_Mourelatos) December 2, 2017
Pravila EU obično zabranjuju upotrebu fosfatnih aditiva u pripremi mesa, u kom se koriste za zaštitu ukusa i sprečavaju sušenje mesa, ali postoje i određeni izuzeci.
Grci će sada morati da sačekaju glasanje, koje će se održati između 11. i 14. decembra u Strazburu, kako bi saznali da li će njihova omiljena hrana i dalje moći da se služi u sendvičima sa istom teksturom i ukusom kao dosad, prenosi informativni portal „Grčka“.