Šta povezuje Praljka sa Beogradom

© AFP 2023 / JIRI BULLER Slobodan Praljak
Slobodan Praljak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatski general Slobodan Praljak prepisao je svu imovinu posinku Nikoli, koji je sin iz prvog braka književnika Gorana Babića koji već godinama živi u Beogradu.

Praljak i Babić su inače obojica odrasli u Hercegovini i bili su nerazdvojni prijatelji i nakon odlaska na studije u Zagreb, o čemu je već ranije pisala hrvatska štampa.

Praljak, koji odudara od profila drugih haških optuženika iz redova vojnih komandanata, završio je tri fakulteta. Elektrotehniku je diplomirao 1970, a 1971. godine filozofiju i sociologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Slobodan Milošević u Hagu - Sputnik Srbija
Da li bi se Praljak ubio da je istražena Miloševićeva smrt

Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju.

On je bio najpre pozorišni reditelj, a kasnije je snimio televizijsku seriju „Blesan i tulipan“, dokumentarni film „Smrt psa“, kao i film „Povratak Katarine Kožul“.

Praljak, koji je rođen 1945. godine, u gimnaziju je išao u Širokom Brijegu, a bio je u istom razredu sa nekadašnjim ministrom odbrane Hrvatske Gojkom Šuškom.

Prijateljstvo Praljka i Babića, međutim, završeno je nakon što je Praljak „preoteo“ Babiću suprugu Kaćušu. Ona je u novi brak dovela sina Nikolu i kćerku Natašu, a njih dvoje su odrasli i školovali se uz očuha Slobodana.

Dok je književnik Goran Babić, koji je bio i visoki funkcioner u komunističkoj Hrvatskoj, napustio Hrvatsku i Zagreb i otišao u Beograd 1991. godine, Praljak je otišao drugim putem na talasu desnice koji ga je naposletku i odveo u Hag.

Babić danas živi u Beogradu sa drugom suprugom Mladenkom.

Kada je reč o imovini Praljka koju je prepisao posinku, on je za sobom ostavio priličan imetak, uključujući privatizovanu fabriku duvana u Ljubuškom.

Veselin Šljivančanin - Sputnik Srbija
Šljivančanin za Sputnjik: Evo šta mi je Praljak rekao kad sam ja osuđen

Suđenje šestorici Hrvata u „slučaju Prlić“ prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno „popio nešto iz male čašice“.

„Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu“, kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je „popio otrov“, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata sa ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala