Kijev bi da uvede biometrijske vize za Rusiju

© AP Photo / Lefteris PitarakisGlava MID Ukrainы Pavel Klimkin
Glava MID Ukrainы Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izjavio je da je Ukrajini potrebna biometrijska kontrola na ukrajinsko-ruskoj granici i puna kontrola nad svima koji ulaze u zemlju iz Rusije.
Vojnik DNR i predstavnici inspekcije OEBS-a na teritoriji Donjecka - Sputnik Srbija
Rusija: Kijev provocira

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko ranije je potpisao ukaz o uvođenju biometrijske kontrole za strance na granici od 2018. godine. On je naredio da se dopuni zakonodavstvo o normama za registrovanje stranaca, da se razradi mehanizam koji podrazumeva da stranci unapred informišu ukrajinske vlasti o nameri da posete tu zemlju, kao i da se obnovi spisak država migracionog rizika, među kojima je i Rusija.

„Potrebna nam je, kao prvo, biometrijska kontrola na granici, a kao drugo, kontrola nad svima koji dolaze iz Rusije, kao što je to i u drugim zemljama, na primer, u Izraelu. Dalje, ako to ne bude dovoljno, treba uvesti ne običnu nego biometrijsku vizu. Tada će već biti precizno jasno ko, gde i kada ide. I tada ćemo kontrolisati sve one koji dolaze kod nas“, naveo je Klimkin, a prenosi agencija UNN.

On je, takođe, naveo da se komunikacija Kijeva i Moskve sada svodi na pregovore o oslobađanju političkih zarobljenika i na susrete u „normandijskom formatu“.

Ranije su se u ukrajinskom parlamentu mogli čuti pozivi da se uspostavi vizni režim s Rusijom, ali u Kijevu ipak smatraju da bi se to negativno odrazilo na građane Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala