Afera „svevideće oko“: Zašto Albanija seli ambasadu baš pored suda za zločine OVK

© GoogleMapsAmbasada Albanije u Hagu
Ambasada Albanije u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski specijalni sud još nije ni izgrađen u Hagu do kraja, a Albanci su već razradili mrežu kontrole kako da nadgledaju ko i kada ulazi i izlazi iz suda.

Albanska ambasada bila je tik uz Međunarodni sud za ratne zločine formiran za bivšu Jugoslaviju, i preselila se na lokaciju koja je jedva sto metara udaljena od mesta gde se gradi zgrada kosovskog specijalnog suda!

Haški tribunal - Sputnik Srbija
Katanac na Hag — hiljadu dvesta godina zatvora za Srbe, iz suda poručuju: Ponosni smo!

Tačnije rečeno, iz zgrade Ambasade Albanije, koja zastupa i Kosovo, moći će bez problema da se nadgleda ko i kad ulazi u taj sud. Naš sagovornik koji ima uvid u tamošnja dešavanja za Sputnjik kaže da je jedini razlog zbog koga je Ambasada Albanije promenila adresu, činjenica da lakše može da špijunira ko i kada će se pojavljivati u ovom sudu.

„Oni imaju potpuni vizuelni nadzor nad budućom zgradom, a uz svu današnju tehnologiju i uz činjenicu da se zgrada tek gradi, možemo da zamislimo šta sve mogu da urade. U suštini, ovo liči na već viđeni scenario koji smo imali prilike da gledamo tokom rada Tribunala kad su svedoci koji su svedočili protiv recimo Ramuša Haradinaja na volšeban način ili ubijani ili se povlačili iz svedočenja ili su na sudu iznosili potpuno drugačija svedočenja od onih koje su dali u iskazu“, tvrdi naš sagovornik.

Na Kosovu su Ambasadu Albanije koja je bila smeštena u blizini Haškog suda svojevremeno zvali „svevideće oko“, jer je navodno imala uvid o svim svedocima koji su što po službenoj dužnosti, što svojevoljno, dolazili u Hag da svedoče u procesima koji su se odvijali u vezi sa zločinima koje su počinili Albanci. Spekulacije su išle dotle da su navodno svedoci presretani i pre i posle izlaska iz ove institucije, kao i da je od njih traženo da do detalja ispričaju o čemu su govorili.

„Albanci zbog toga, iako su tokom istrage na terenu pristajali da budu svedoci, kad bi dobili poziv uglavnom su odustajali. Ne mali broj puta se dešavalo i da su dok su još bili na Kosovu, dakle mnogo pre nego što su i zvanično postali svedoci, dobijali upozorenje da se ne pojavljuju u Hagu“, tvrdi jedan od naših sagovornika.

Presuda - Sputnik Srbija
Specijalni sud — kockica u mozaiku projekta „Kosovo“

Prema njegovim rečima, Albanci su tražili novu lokaciju za novu Ambasadu pod istim izgovorom kao i za staru — da bi mogli lakše i brže da komuniciraju sa svojim sunarodnicima koji su bili ili će biti optuženi, kao i da olakšaju komunikaciju sa njihovim advokatima, porodicama i tako dalje.

Podsećanja radi, deo kosovskog suda, i to onaj deo koji bi trebalo da tretira buduće svedoke i istrage smešten je u Hagu, kako bi ti svedoci bili zaštićeni od potencijalnih pretnji i zastrašivanja, s obzirom da mu je glavna namena, pri osnivanju, bila da se bavi zločinima OVK počinjenim između 1998. i 2000. godine. Sud je nastao kao posledica izveštaja evropskog poslanika Dika Martija, koji je izneo niz dokaza o umešanosti OVK u zločine nad Srbima i drugim nealbancima, ali i o trgovini ljudskim organima od strane OVK. Marti je kao glavnog osumnjičenog naveo ime Hašima Tačija, tzv. predsednika Kosova. Inače, protiv Tačija je u nekoliko navrata pokušano da se podigne optužnica pred Haškim tribunalom, ali nikao nije bilo moguće prikupiti dokaze, a bezmalo svi svedoci su izmenili svoje prvobitne iskaze.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija
Gutereš: Uzdržati se zapaljivih izjava o sudu za bivšu OVK

Inače, na Kosovu je juče boravila i nekadašnji sudija Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Ekaterina Trendafilova, koja je sada imenovana za predsednicu novog kosovskog Specijalnog suda sa sedištem u Hagu. Nije se srela sa kosovskim zvaničnicima, već samo sa predstavnicima međunarodnih misija, što je u medijima na Kosovu protumačeno kao potvrda da će se na optužnicama naći i imena iz kosovskih vlasti. 

Trendafilova je rekla da je moguće da u svakom trenutku može doći do prihvatanja optužnica ili zahteva za hapšenje, ali je dodala da bi „Specijalni sud mogao da optuži čak i Srbe“, jer tako navodi zakon pred kojim je, prema njenim rečima, „odgovoran svako ko je počinio zločine u datom periodu“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala