Moguće povezati radni staž iz Rusije sa stažom u Srbiji

© Sputnik / Kiril Kaljinikov / Uđi u bazu fotografijaRadnici u Moskvi
Radnici u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Građani koji su radili u Rusiji, i kojima su poslodavci uplaćivali doprinose, moći će taj radni staž da povežu sa stažom u Srbiji, pojasnio je ministar za rad Zoran Đorđević i dodao da je to predviđeno Sporazumom o socijalnoj zaštiti koji je Srbija parafirala sa Rusijom.

On je naglasio da je to otvoreno pitanje od 2010. godine, da nakon parafiranja Sporazuma sledi njegovo usvajanje u Rusiji, a nakon toga i zvanično potpisivanje.

„To će biti pozitivna vest za sve građane koji su nekada radili u Rusiji, koji su uplaćivali doprinose u Rusiji, jer će sada moći da povežu taj staž sa stažom u Srbiji“, pojasnio je ministar.

Baka i deka - Sputnik Srbija
Uskoro sporazum o penzijama između Srbije i Rusije

Sporazum se ne odnosi, kako kaže, na rad na crno, i dodaje da je sa ruskim kolegom pričao i o tome, i da su se dogovorili da imaju „aktivnije kontakte“ kako bi zaštitili građane Srbije koji u Rusiju odlaze da rade, a koji su zbog nepoznavanja procedura dovedeni u zabludu i rade na crno.

Govoreći o izmenama i dopunama Zakona o radu, on je rekao da će u decembru biti izmenjena samo dva člana, a da slede detaljnije izmene koje će pratiti javna rasprava.

„Izmene se tiču samo prijavljivanja radnika. Dosad je poslodavac imao obavezu da radnika prijavi u roku od tri dana, a sada će radnik od prvog dana morati da bude prijavljen“, pojasnio je Đorđević.

On je dodao da prijava radnika sada ide brže i da nema razloga da se čeka tri dana. To je, kako je rekao, često zloupotrebljavano, pa kada se pojavi inspekcija i pronađe neprijavljenog radnika, uvek je bio izgovor da je radnik taj dan počeo da radi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala