Uskoro sporazum o penzijama između Srbije i Rusije

© Foto : PixabayBaka i deka
Baka i deka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sporazum o socijalnoj zaštiti između Srbije i Ruske Federacije, koji predviđa da oni koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani te zemlje koji dolaze da rade u Srbiji, mogu da ostvare pravo na penziju, trebalo bi da bude potpisan u narednih mesec dana, najavio je ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Đorđević.

Kako je rekao, Srbija i Rusija su zaslužile da imaju jedan ovakav sporazum, pre svega zbog naših dobrih odnosa koje imamo i u drugim sferama. 

Valentina Matvijenko i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Matvijenkova Vučiću: Putin vas čeka u Moskvi

„Očekujemo do kraja godine da potpišemo taj ugovor, i to će biti veliki iskorak za nas jer će regulisati penzijsko i invalidsko osiguranje u Rusiji ali i ruskih građana koji dolaze na rad u Srbiju“, kazao je ministar.

„Kada se uspostavi sistem razmene podataka našim zaposlenima u Rusiji priznavaće se uplaćivanje penzionog i invalidskog osiguranja, doduše na određen broj dana. Isti princip biće primenjivan i prema ruskim državljanima koji budu radili u Srbiji“, naglasio je Đorđević i dodao da je želja da se sa Rusijom postigne saradnja kao što je to sa Slovačkom.

Srpski ministar je, međutim, upozorio da se ovaj sporazum neće primenjivati retroaktivno na sve one koji su radili kako u Srbiji tako i u Rusiji, a nisu uplaćivali penziono i invalidsko osiguranje.

Kako je objasnio, ovaj sporazum se „valja“ još od 2010. godine i dosad nije bilo moguće pronaći konačno rešenje za njegovu izradu, međutim, za poslednjih mesec dana, kako dodaje, on i njegov tim su sa ruskim kolegama uspeli da usaglase sve stavove u vezi sa ovim dokumentom.

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko na pres-konferenciji u Beogradu - Sputnik Srbija
Matvijenkova položila venac na Groblju oslobodilaca Beograda (video)

Ministar rada i socijalne zaštite Ruske Federacije Maksim Topilin rekao je da je jedan od glavnih ciljeva njegovog dolaska u Beograd da se razmotri potpisivanje tog sporazuma, te da Rusija trenutno sa nizom država potpisuje takav dokument.

„Sporazum će obuhvatiti rad radnika kako u jednoj tako i u drugoj državi. To je bitno za dalji razvoj naših ekonomskih veza kako bi ljudi bili zaštićeni u okviru penzionog sistema“, rekao je Topilin.

Dvojica ministara obišli su Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu i tom prilikom upoznali se sa radom ove institucije.

Ruski ministar je zahvalio resornom kolegi Đorđeviću na ukazanom gostoprimstvu i naveo da će moći da u Rusiju odnese mnogo novog znanja koje je stekao obilazeći ovaj centar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala