Šulc neće u koaliciju s Merkelovom: Glasači da kažu svoje

© REUTERS / Morris Mac MatzenKandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc tokom predizborne kampanje u Hamburgu
Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Martin Šulc tokom predizborne kampanje u Hamburgu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider nemačke Socijaldemokratske partije (SDP) Martin Šulc izjavio je danas da bi glasačima trebalo dati priliku da procene političku situaciju nakon što su pregovori o formiranju vlade propali, istakavši da se njegova stranka ne plaši novih izbora.
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Poslednji čin EU: Šta čeka Nemačku, Evropu i Srbiju ako ode čelična frau

Šulc je naglasio da njegova partija ostaje pri stavu da ne želi da se ne pridruži Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Angele Merkel u eventualnoj ponovnoj vladajućoj „velikoj koaliciji“, prenosi Rojters.

„U ovakvoj situaciji glasači moraju proceniti šta se događa“, rekao je Šulc novinarima, dodavši da Merkelova još nije kontaktirala sa njim i da će se on sa predsednikom Nemačke Frank-Valterom Štajnmajerom sastati u sredu.

Socijaldemokrate su bile mlađi partner u takozvanoj „velikoj koaliciji“, sačinjenoj od najvećih nemačkih partija, koja je bila na vlasti od 2013, ali su lideri SDP-a, nakon što je ta partija u septembru zabeležila najgori izborni rezultat posle Drugog svetskog rata, saopštila da će preći u opoziciju.

Šulc je danas rekao da je posle tih izbora „jasno da je ’velika koalicija‘ dobila crveni karton“, prenosi AP.

Nemačka kancelraka Angela Merkel na Samotu NATO-a u Varšavi - Sputnik Srbija
Merkelova: Bolje novi izbori nego manjinska vlada

Pokušaj Merkelove da oformi vladu sa drugim partnerima propao je sinoć.

U međuvremenu, i Stranka slobodnih demokrata u Nemačkoj (FDP) saopštila je da još nije za koaliciju sa Merkelovom CDU i da se ne plaši novih izbora.

Britanska agencija ukazuje da je ova poruka usledila nakon neuspelog pokušaja Merkelove da oformi trostruku koaliciju, što je državu dovelo u najgoru političku krizu decenijama unazad i stvorilo mogućnost raspisivanja novih izbora, šireći sumnju u budući mandat kancelarke.

Nemačka kancelarka bila je prinuđena da oformi trostruku koalicionu vladu između njenih konzervativaca, FDP-a i stranke Zelenih, kako bi osigurala četvrti mandat zaredom, ali su pregovori u nedelju propali zbog toga što stranke nisu uspele da prevaziđu međusobne razlike.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala