Brnabićeva: Veze sa Moskvom nisu prepreka

© Sputnik / Radoje PantovićJa sam apsolutno za vojnu neutralnost.
Ja sam apsolutno za vojnu neutralnost. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ da „od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije“.

List navodi da je Brnabićeva „insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji“.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević. - Sputnik Srbija
Ministar objasnio: Srbija i Rusija ne sede na dve stolice, nego zajedno na jednom prestolu

„Fajnenšel tajms“ navodi da je „izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj“, ali da „put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom“.

U uvodu intervjua „Fajnenšel tajms“ takođe navodi da „evropski zvaničnici — koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu — optužuju Moskvu da podstiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada“, kao i da „SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da „ne može da sedi istovremeno na dve stolice“.

„Fajnenšel tajms“ navodi da je Brnabićeva u intervjuu kazala da „integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj“.

„Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosrpski orijentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo“, rekla je Brnabićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala