Argentina: Otkriveno sedam signala sa nestale podmornice

© AFP 2023 / ARGENTINA'S DEFENSE MINISTRY / TELAMArgentinske podmornice "San Huan", "Salta" i "Santa Krus" ulaze u luku Mar del Plata
Argentinske podmornice San Huan, Salta i Santa Krus ulaze u luku Mar del Plata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Argentinska mornarica primila je sedam satelitskih poziva sa nestale podmornice „San Huan“, ali nije uspela da uspostavi vezu, saopštilo je ministarstvo odbrane ove južnoameričke zemlje.
Argentinska podmornica San Huan u blizini Buenos Airesa - Sputnik Srbija
NASA traži nestalu argentinsku podmornicu

„Danas je primljeno sedam satelitskih signala koji su mogli da dođu sa podmornice ’San Huan‘. Dužina signala bila je od 4 do 36 sekundi. Njih su u periodu od 10.52 (14.52 srednjoevropsko vreme) do 15.42 (19.42 časa) primile različite pomorske baze, ali kontakt nije uspostavljen“, navodi se u saopštenju.

Sa podmornicom „San Huan“ u sredu je izgubljena veza dok je išla od luke Ušuaja u grad Mar del Plata. U potragu za podmornicom upućeni su avioni i brodovi. Oni se nalaze u oblasti u kojoj je podmornica poslednji put registrovana. U podmornici se nalaze 44 člana posade. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Čile ponudili su mornarici Argentine pomoć u potrazi.

​Argentinski predsednik Maurisio Makri izrazio je spremnost da primi međunarodnu pomoć u potrazi i akciji spasavanja.

„Moramo da iskoristimo sve nacionalne i međunarodne resurse potrebne da se što je pre moguće locira podmornica ’San Huan‘“, napisao je Makri na Tviteru.

U spasilačkoj operaciji već učestvuju avioni P-8A američke mornarice, kao i avion P-3 agencije NASA. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala