NASA traži nestalu argentinsku podmornicu

© AP Photo / Argentina Navy via AArgentinska podmornica "San Huan" u blizini Buenos Airesa
Argentinska podmornica San Huan u blizini Buenos Airesa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživački avion NASA uključio se u potragu za nestalom argentinski podmornicom „San Huan“, američka vojska spremna je da se uključi u potragu ukoliko to bude potrebno, navodi se na sajtu nevladine organizacije „Vojno-pomorski institut“ pozivajući se na predstavnika Južne komande vojske SAD.

Predstavnik komande Hose Ruis izjavio je da je modifikovani avion NASA P-3 „Orion“ upućen u potragu za nestalom podmornicom iz argentinskog grada Ušuaja, gde se nalazi zbog potrage na Antarktiku.

Portal „ARS Tehnika“ objašnjava da je avion P-3 „Orion“ ranije koristila američka vojska za otkrivanje podmornica. Avion je opremljen magnetometrom, infracrvenim kamerama i senzorima za merenje debljine leda. Njegova oprema može da otkrije podmornicu čak i u slučaju da je potonula, ističe portal.

Ruis dodaje da američka vojska održava kontakt sa Stejt departmentom i da je spremna da se pridruži potrazi na zahtev Argentine. Izvor u Pentagonu saopštio je portalu da služba za podvodne spasilačke operacije američke mornarice priprema tim stručnjaka i opremu, uključujući i podvodno vozilo za spasavanje potonulih podmornica bazirano u San Dijegu.

Ranije je predsednik Argentine Maurisio Makri pristao da prihvati međunarodnu pomoć u potrazi za nestalom podmornicom.

Sa podmornicom „San Huan“ u sredu je prekinut kontakt dok je bila na putu od luke Ušuaja do grada Mar del Plata. U potragu za podmornicom upućeni su avioni i brodovi. Oni se nalaze u oblasti gde je podmornica poslednji put viđena. U podmornici se nalaze 44 člana posade. Pomoć u potrazi za podmornicom ponudile su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Čile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala