Više od 200 uhapšenih u akciji protiv bande MS-13

© AP Photo / Lynne SladkyAmerička policija
Američka policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 200 osoba za koje se sumnja da su članovi i saradnici bande Mara Salvatruča (MS-13), poznate po nasilju, uhapšeno je u akciji koja je sprovedena širom SAD, saopštili su danas federalni zvaničnici.

Zvaničnici Agencije za imigraciju i carine (ICE) rekli su novinarima da je akcija, koja je trajala od 8. oktobra do 11. novembra, predstavljala drugu fazu operacije u okviru koje je prethodno izvršeno 53 hapšenja u Salvadoru.

Meksikanci na granici sa SAD - Sputnik Srbija
Nova uredba SAD: Ubrzane deportacije više imigranata?

„Nismo gotovi. Nećemo biti gotovi dok u potpunosti ne razmontiramo ovu organizaciju. Predsednik SAD je to stavio kao prioritet i ICE mu se u tome pridružuje“, rekao je novinarima zamenik direktora ICE Tom Homan.

Banda MS-13 osnovana je u Los Anđelesu 80-ih godina prošlog veka, delimično kako bi zaštitila imigrante koji beže od građanskog rata u Salvadoru, a od tada je prerasla u prekograničnu kriminalnu organizaciju, podseća Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je da će se obračunati sa kriminalnim bandama, naročito MS-13, a članove bande nazvao je „životinjama“ i „siledžijama“.

Od 214 uhapšenih, 16 su američki državljani, a 198 državljani drugih zemalja, navode zvaničnici ICE.

U septembru, američko Ministarstvo pravde i vlasti Salvadora, Gvatemale i Hondurasa najavili su krivične optužbe protiv više od 3.800 članova dve bande, od kojih je 70 u šest saveznih američkih zemalja.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala