Poljska poziva druge zemlje da odustanu od ruskog gasa

© AP Photo / Petr David JosekGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija
Pratite nas
Varšava pokušava da ubedi druge zemlje da odustanu od ruskog gasa, izjavio je u intervjuu Poljskom radiju ministar inostranih poslova te zemlje Vitold Vaščikovski.

On je potvrdio da Poljska neće produžavati ugovor za isporuku ruskog gasa koji ističe 2022. godine. 

„I ne samo to, mi podstičemo druge države, na primer, Hrvatsku, da takođe izgradi gasni terminal u Jadranskom moru, kako bi tom delu Evrope omogućila da dobija gas iz drugih država“, rekao je Vaščikovski. 

Gasprom - Sputnik Srbija
Francuzi priznaju: Ruski gas bez premca u Evropi

Ministar je dodao da je Varšava prihvatila tehnički program saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa tim pitanjem.

Poljska svake godine troši oko 15 milijardi kubnih metara gasa, od kojih joj 10 milijardi isporučuje „Gasprom“. 

U gradu Svinoujscu 2015. godine je pušten terminal za tečni gas kapaciteta pet milijardi kubnih metara godišnje. Kasnije je Varšava saopštila da taj terminal i gasovod, koji će povezati Poljsku sa norveškim nalazištem, omogućavaju zemlji da bude nezavisna od isporuka gasa „sa istoka“. 

Predsednik Poljske Andžej Duda naveo je da zemlja može da postane centar preko kojeg bi američki tečni gas stizao u Centralnu i Istočnu Evropu. To je bila tema pregovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom početkom jula. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala