Mugabe pritvoren u rezidenciji, katolički sveštenik posreduje u pregovorima

© REUTERS / Philimon BulawayoRobert Mugabe
Robert Mugabe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji „Plavoj kući“ u Harareu i insistiraju da 93-godišnji Mugabe do kraja predsedničkog mandata ostane na toj funkciji, javio je Rojters, pozivajući se na izvore iz rezidencije.
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe - Sputnik Srbija
Rasplet: Krokodil će „pojesti“ Mugabea

Navodi se da se zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u „Plavu kuću“ nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji za cilj imaju eventualni odlazak iz politike predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea. Taj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu PF, javio je Rojters, pozivajući se na političke i obaveštajne izvore.

Agencija navodi i da je opozicija u Zimbabveu objavila da se u Harareu sinoć vratio opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je bio u inostranstvu na lečenju pošto je oboleo od raka, što je pojačalo spekulacije o političkom uređenju nakon odlaska Mugabea.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala